Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.07.2018 08:05

Na Pustom hrade otvoria infobod a bufet


Pozvánka na otvorenie


Pustý hrad je pýchou mesta Zvolen: patrí medzi najvýznamnejšie národné pamiatky, výskum, ktorý na ňom prebieha nepretržite od roku 1992, odhalí každý rok nové prekvapenia a jeho návštevnosť rastie. Aby mesto podporilo služby turistom, otvára teraz bufet a informačné centrum.


Ide o zrubový objekt, ktorý sa pôvodne nachádzal pred vstupom na Horný hrad. Začiatkom roka 2018 ho Lesný podnik presunul a postupne zrekonštruoval. „Pôvodné umiestnenie objektu nebolo vyhovujúce, turisti si k nemu nenachádzali cestu. Preto sme chatu presunuli pod Dolný hrad. Túto lokalitu schválili aj pamiatkari,“ hovorí primátorka Lenka Balkovičová a dodáva: „Ide nám jednoducho o to, aby mali turisti na hrade základný servis – nápoje, jedlo, suveníry a informácie a aby sa to všetko dialo v príjemnom prostredí.“

Objekt má pôdorysnú rozlohu 9 x 16 m2, tvorí ho vnútorná miestnosť s pieckou, a vonkajšia zastrešená terasa, turisti tak nájdu útočisko aj v zlom počasí. Novinkou je výkonná fotovoltaika, ktorá by mala zabezpečiť aspoň čiastočnú energetickú nezávislosť objektu. „Štyri solárne panely so švajčiarskou technológiou samoregulácie by mali vyprodukovať priemerne 8 kW stáleho prúdu, čo zabezpečí svietenie a prevádzku strojov vo vnútri objektu,“ vysvetľuje Ivan Gallo, riaditeľ Lesného podniku. Objekt bude tento rok skúšobne otvorený do konca septembra, prevádzkovať by ho mal Lesný podnik prostredníctvom súkromného nájomcu.

Chata na Dolnom hrade by mala byť slávnostne otvorená v piatok, 27. 7. o 10.00 hod. „Na toto otvorenie sú srdečne pozvaní všetci turisti či ktokoľvek, kto fandí nášmu Pustému hradu,“ uzatvára primátorka Lenka Balkovičová.

Autor: (ts-mesto Zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
Štvrťstoročie na zvolenskom hrade
Už 25 rokov turisti, nadšenci, milovníci histórie a kultúry prekonávajú kilometre a výškové metre, aby vyšli na zvolenský Pustý hrad, z minulosti známy aj ako Starý Zvolen. Tento rok v septembri to nebude inak.
viac
20.09.2018
Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru
Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.
viac
05.09.2020
Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %