Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.11.2019 08:05

Na obnove kláštora Bzovík pracuje tento rok 19 nezamestnaných


Kláštor v Bzovíku v okrese Krupina. Nezamestnaní z obce takto už druhý rok dostali možnosť podieľať sa na obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


Ešte do konca novembra bude 19 uchádzačov o zamestnanie pracovať na obnove kláštora v Bzovíku v okrese Krupina. Nezamestnaní z obce takto už druhý rok dostali možnosť podieľať sa na obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky (NKP).


"Na základe výskumov uskutočnených v roku 2015 sa v rokoch 2018 a 2019 uskutočnila stabilizácia kláštora, financovaná ministerstvom kultúry v hodnote 25.000 eur. Z úradu práce boli zase financované mzdy dlhodobo nezamestnaných. Vďaka projektu ministerstva kultúry a v spolupráci s úradom práce sa v roku 2018 pri prácach na obnove kláštora zamestnalo 15 uchádzačov o zamestnanie a tento rok 19," uviedol pre TASR predseda Občianskeho združenia Pod hradom Bzovík Matúš Dlhopolec. Na obnove pracujú vždy šesť mesiacov.       

V roku 2018 sa stabilizovali časti kláštora, ktoré boli navrhnuté v statickom pasporte a konzultované s Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici. V roku 2019 sa stabilizovali niektoré miestnosti a vďaka nadviazaniu na práce z roku 2018 sa v týchto miestnostiach vytvorila scelená časť južného krídla kláštora, kde vznikli dve plne funkčné miestnosti.       

V prácach sa ďalej pokračovalo k ďalším miestnostiam v severnej časti kláštora, kde bol v roku 2018 realizovaný archeologický výskum a v roku 2019 sa odstránila nevhodná betónová úprava. "Pri odstraňovaní betónovej malty sa zistila úplná degradácia muriva a múry sa vymurovali nanovo s použitím malty autentického zloženia a pôvodného historického spojiva," priblížil zástupca združenia. "Okrem spomínaných miestností bude potrebné pokračovať v archeologickom výskume," dodal.       

S obnovou bývalého kláštora v Bzovíku sa začalo v roku 2015. Najprv sa zrealizoval archeologický a statický výskum, z ktorého bola vyhotovená výstupná dokumentácia. V tom istom roku sa vykonala výmena striech hradných múrov a rekonštrukcia mosta v hodnote 15.000 eur, hradená z grantu ministerstva kultúry. V roku 2017 sa opravila jedna strana hradného múru v hodnote 10.000 eur, podporená Banskobystrickým samosprávnym krajom.       

Vlastníkom NKP je obec Bzovík, OZ Pod Hradom Bzovík sa podieľa na rekonštrukcii opevneného kláštora vo forme príprav žiadosti k dotáciám.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
02.02.2023
Na obnove kláštora sa aktuálne podieľa 26 nezamestnaných
Predovšetkým sanačné a udržiavacie práce vykonávajú od októbra 2022 na starovekom kláštore v Bzovíku v okrese Krupina 26 nezamestnaní, poväčšine z prostredia tamojších marginalizovaných rómskych komunít.
viac
10.08.2023
Projekt obnovy kláštora predĺžili, aktuálne tam pracuje 29 nezamestnaných
Obnova starovekého kláštora v Bzovíku v okrese Krupina, na ktorej sa prostredníctvom národného projektu Ľudia a hrady podieľajú miestni nezamestnaní, pokračuje aj toto leto. Ministerstvo kultúry SR totiž ešte na jar predĺžilo obci zmluvu o spolupráci. Uviedol to starosta Peter Lazár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %