Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.10.2018 08:25

Na festivale klobás sa zišli súťažiaci z deviatich európskych krajín


Súťažiace družstvo Dôchodcov počas prípravy klobás na podujatí Medzinárodný festival klobás v Martine dňa 27. októbra 2018. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Majstrovstvo pri výrobe klobás predviedlo v sobotu na medzinárodnom festivale klobás v Martine 29 tímov z deviatich krajín Európy. Podľa člena organizačného tímu festivalu Jána Kršiaka sa tímy snažili pripraviť čo najzaujímavejšiu klobásu.


"Hodnotí sa chuť, príprava, ale aj vyzdobenie stánkov, prístup súťažiacich k návštevníkom festivalu a získavanie si sympatií. Všetky klobásy sú veľmi zaujímavé, preto nie je možné vybrať jednu najlepšiu," povedal Kršiak.      

Podotkol, že zabíjačka a výroba klobás sa pomaly vytráca. "Nielen každá krajina, ale aj región, mesto, dedinka či rodina robí domácu klobásu podľa vlastnej receptúry. Preto je každá klobása jedinečná chuťou, vôňou, tvarom a farbou. Klobása bola neodmysliteľnou súčasťou tradičných zabíjačiek, na ktorých sa stretla celá rodina. V dnešnej dobe sú už zabíjačky a výroba klobás ojedinelou vecou. So zabíjačkami či tradičným spracovaním mäsa sa už v súčasnosti aj na vidieku stretneme len výnimočne," uviedol Kršiak.

Vo výrobe klobás súťažil aj Ján Kovačka z Horného Kalníka. "Najdôležitejšie na výrobe klobás je dobré mäso. Aby bolo kvalitné a neboli tam žiadne žily. Základom ingrediencií je soľ a cesnak, potom sa dáva sladká paprika, rasca. Ak chceme ostrejšie klobásy, dáva sa ostrejšia paprika. Klobásy sa robievajú z bravčoviny, hovädziny, diviny aj baraniny. Teraz urobíme asi 50 klobás z 18 kilogramov bravčového mäsa," vysvetlil Kovačka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
27.10.2017
Posledný októbrový víkend prinesie pestré zážitky
Ružinovský folklórny festival, Boj o Bratislavu, Príbeh o mŕtvej neveste na hrade Červený Kameň, 1. Záhorácka ľudová zábava, Rozprávková jeseň v DK Zrkadlový háj. Posledný októbrový víkend v bratislavskom regióne bude v znamení divadla a pestrých zážitkov!
viac
14.10.2021
Festival Scénická žatva sa uskutoční v októbri v Martine
Prehliadka amatérskeho divadla a umeleckého prednesu Scénická žatva sa uskutoční od 21. do 24. októbra v Martine. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a edičnej činnosti Národného osvetového centra (NOC) Alexandra Žilavá.
viac
01.08.2022
Natur creative festival sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva
Tohtoročný druhý ročník Natur Creative Festival Jasná v Demänovskej Doline sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva. Na túto tému vytvorili drevorezbári diela a dominovala aj programu pre deti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %