Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.10.2019 02:05

MŽP SR: Povolené odstrely medveďov v minulosti situáciu zásadne nezmenili


Na snímke jedno zo stojísk so zabezpečenými kontajnermi proti medveďom v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. FOTO TASR - Oliver Ondráš.


Ministerstvo životného prostredia za posledné roky prispelo vo Vysokých Tatrách na vybudovanie kontajnerových stojísk celkovou sumou 1,4 milióna eur. Tvrdí to MŽP v reakcii na pondelkovú tlačovú konferenciu zástupcov samosprávy vo Vysokých Tatrách.


„Stojiská mali byť inštalované tak, aby sa medvede v danej lokalite nedokázali dostať ku komunálnemu odpadu. Podľa medializovaných informácií staničky v meste Vysoké Tatry svoju úlohu neplnia stopercentne a najmä malým jedincom nezabraňujú v prístupe k odpadom,“ uviedol v reakcii hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.       

Ferenčák ďalej pripomenul, že MŽP pravidelne upozorňuje, že systémovým riešením, ako zabrániť stretu človeka s medveďom, je dôkladné zabezpečenie komunálneho odpadu či odpadu z reštaurácií. Medvede tak nemajú dôvod schádzať z ich prirodzeného prostredia. „Týmto preventívnym opatrením dokážeme znížiť počet nežiaducich stretov medveďa a človeka,“ zdôraznil hovorca.       

Samospráva sa však bráni tým, že problémy s odpadom nie sú jediným dôvodom, prečo sa medvede v intravilánoch vyskytujú častejšie. Len počas tohto roka zaregistrovali v meste už 700 hlásení o prítomnosti medveďov v blízkosti obydlí, čo je v porovnaní s minulým rokom takmer 100-percentný nárast. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš tiež upozornil, že medvede sa pohybujú už aj mimo kontajnerových stojísk. Mesto okrem iného žiada aj o reguláciu ich populácie a tvrdí, že medvede sú na území Tatranského národného parku premnožené a strácajú plachosť. „Na Slovensku už boli v minulosti odstrely povolené a následne aj zrealizované, no situácia sa zásadne nezmenila,“ skonštatoval Ferenčák.       

Zároveň dodal, že v septembri tohto roka sa začal zber vzoriek trusu medveďa hnedého, ktoré budú následne podrobené analýzam DNA. Uskutoční sa tak na celom území Slovenska v rámci schváleného projektu Operačného programu Kvalita životného prostredia. Na základe výsledkov bude podľa rezortu možné stanoviť aktuálnu veľkosť populácie tohto druhu a porovnať s výsledkami z predošlého sčítania. To sa uskutočnilo v rokoch 2013 - 2014.        

„Vo všeobecnosti treba povedať, že medveď hnedý je chránený našou aj európskou legislatívou. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny ministerstvo v odôvodnených prípadoch rozhoduje o povolení výnimky. Každú žiadosť pritom posudzuje individuálne a na základe odborného stanoviska Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a ďalších vyjadrení združení, ktoré sú súčasťou konania,“ ozrejmil Ferenčák s tým, že odlov medveďa je možný aj na základe rozhodnutia zásahového tímu ŠOP SR. Ten určitý čas pôsobil napríklad aj v Očovej.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
11.06.2021
MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny
Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %