Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.04.2022 08:55

Múzeum studenej vojny v kryte civilnej ochrany privítalo prvých hostí


Súčasťou stálej expozície je kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970. FOTO TASR - Milan Drozd


Múzeum studenej vojny, ktoré vzniklo vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne, privítalo v piatok prvých návštevníkov.


Stálu expozíciu tvorí kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970, informoval riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek.       

Múzeum bude minimálne do konca leta otvorené denne okrem nedele, návštevníkov budú sprevádzať traja sprievodcovia. Prehliadka s výkladom trvá od 10 do 30 minút, následne si budú môcť záujemcovia vyskúšať všetky vystavené exponáty s výnimkou vojenských. Súčasťou Múzea studenej vojny je aj malé vodárenské múzeum.       

Kryt civilnej ochrany s kapacitou 500 osôb v podzemí matičného domu bol vyradený z oficiálnych krytov. „Preto sme rozmýšľali, ako ho sprístupniť verejnosti tak, aby to malo aj vzdelávací rozmer,“ povedal Černek. Náklady na úpravu priestorov, elektroinštalácie a kamerový systém dosiahli 16.000 eur. „Máme vyše 600 exponátov, darovali nám ich ľudia z celého Slovenska. Všetky sú z roku 1970 alebo staršie, naším zámerom bolo zachovať čo najviac pôvodného z toho obdobia,“ skonštatoval Černek.       

Múzeum studenej vojny prevádzkuje Dom Matice slovenskej v Komárne. Obdobie 70. rokov minulého storočia chce predstaviť komplexne. „Máme tu aj Štátnu bezpečnosť. Táto budova bola v minulosti Dom odborov, z jednej strany bola oficiálna ústredňa, z druhej strany, kde je aj vstup do múzea, si ŠtB vytiahla dvojičku a odpočúvala celý Dom odborov, všetky telefonáty,“ podotkol Černek. Podľa neho je zmyslom múzea predovšetkým to, aby si ľudia opäť uvedomili hodnotu mieru a odmietli návrat do obdobia strachu a vojnových hrozieb, aké zažívali v socialistickom Československu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2018
V Krajskom múzeu v Prešove vám priblížia osudové roky 1918 a 1968
Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova. Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968.
viac
24.07.2019
Múzeum približuje prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu
Významné prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu, jedinečnosť živej a neživej prírody, predstavuje výstava, ktorá sa v utorok začala v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Výstava približuje osobitne chránené územia prírody veľkoplošného a maloplošného charakteru nachádzajúce sa v regióne.
viac
18.02.2022
Vo vyradenom kryte civilnej ochrany vznikne Múzeum studenej vojny
Vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne vznikne Múzeum studenej vojny. Slávnostne otvorené by malo byť počas Komárňanských dní, ktoré sa zvyčajne konajú na prelome apríla a mája. Informoval o tom riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek.
viac
23.03.2024
Vodohospodárske múzeum v Komárne predstavuje históriu povodia Dunaja
Záujemcovia o históriu vodohospodárskych diel mali v piatok počas Svetového dňa vody možnosť navštíviť Vodohospodárske múzeum v Komárne. Múzeum je umiestnené v bývalej zámočníckej a kováčskej dielni na Alžbetinom ostrove a funguje zhruba štyri roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %