Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.08.2022 07:45

Mokrade v Koši a Laskári nakoniec nezasypú, môžu sa stať chránenou lokalitou


Na snímke pohľad na jednu z mokradí pri obci Koš (okres Prievidza), 8. augusta 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Mokrade v Koši a nováckej časti Laskár Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) nebudú musieť nakoniec zasypávať. Rozhodol o tom odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Trenčíne.


Unikátnu lokalitu s desiatkami druhov vtákov a viacerými rastlinami majú ochranári záujem vyhlásiť za chránené územie.

Rozhodnutie, v ktorom nesúhlasí so zmenou košskej a laskárskej mokrade, vydal Okresný úrad v Trenčíne koncom júna. Dospel k záveru, že zasypaním mokradí a ich rekultiváciou na poľnohospodárske pozemky by došlo k nenávratnému zničeniu a zániku biotopov európskeho a národného významu. Na úrad sa obrátili HBP, ktoré mali v zmysle banského zákona územie rekultivovať na ornú pôdu. To by znamenalo ich zánik, s čím nesúhlasili ochranári.

"Košské mokrade sú významnou lokalitou regionálneho i možno nadregionálneho významu, pretože sa tu vyskytuje veľké množstvo druhov chránených živočíchov. Najmä vtáky sú zaujímavé, viazané na vodné prostredie. To, čo sa podarilo dosiahnuť aj vďaka Štátnej ochrane prírody (ŠOP), je veľký úspech," skonštatoval zoológ zo ŠOP SR Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Stanislav Harvančík.

Dve najväčšie prepadliská pritiahli celú škálu na vodu viazaných živočíchov vrátane druhov európskeho významu, ako sú bobor a vydra, tiež chránenú hrabavku škvrnitú a najmä vtáky, priblížil ornitológ Vladimír Šrank. "Vtáky postupne obsadzovali hniezdiská, veľké množstvo sa tu vyskytuje aj počas jarného a jesenného ťahu. Na mokradiach sa vyskytuje viac ako 180 druhov, z toho je 70 hniezdiacich a ďalších 15 tam pravdepodobne hniezdi," doplnil.

Harvančík upozornil, že ukončením ťažobnej činnosti prestane byť lokalita zásobovaná vodou v takej miere, ako bola. "Prietok potoka Ťakov sa zníži a mokrade začnú postupne vysychať, hlavne v týchto extrémnych klimatických podmienkach. Avšak nezaniknú úplne, lebo niekde sú také hlboké, že nevyschnú úplne. Úlohou ŠOP SR bude hľadať financie na to, aby sme zabezpečili prívod vody, čo bude veľmi ťažká úloha," doplnil. ŠOP už podľa odborníka pripravuje projekt, ktorého cieľom bude vyhlásiť územia za jednu z kategórií chránených lokalít.

"Unikátne prírodné biotopy košsko-novácke mokrade sa vytvárali postupne v priebehu štyroch desaťroční ako dôsledok priemyselnej ťažby uhlia na hornej Nitre. Od roku 1985 sa vplyv banskej činnosti v bani Nováky začal prejavovať aj na povrchu," pripomenula hovorkyňa HBP Adriana Siváková. Medzi mestom Nováky a obcou Koš dochádzalo k poklesom terénu, vytvárali sa terénne depresie, ktoré sa postupne plnili povrchovou a podzemnou vodou. Časom sa z nich vyvinuli rozsiahle územia mokraďového charakteru, ktoré rýchlo kolonizovali spoločenstvá rastlín a živočíchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2019
Neprofesionálni divadelníci budú súťažiť a vzdelávať sa
Mladí i dospelí neprofesionálni divadelníci sa zídu v Močenku na krajskej postupovej súťaži Na scénu 2019. Divadelné kolektívy z Nitrianskeho kraja čaká od 26. do 28. apríla okrem samotných vystúpení aj množstvo vzdelávacích aktivít.
viac
03.11.2020
S-O-S podporuje reformu ochrany prírody aj presun pozemkov pod ŠOP
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) podporuje zámer reformy Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Víta aj iniciatívu envirorezortu, aby pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR, prešli pod ŠOP. Informovali o tom Mikuláš Huba a Gabriela Kalašová z S-O-S.
viac
30.01.2023
Na Horehroní spustili petíciu za zachovanie nemocnice v terajšom rozsahu
Na Horehroní v týchto dňoch spustili avizovanú petíciu za zachovanie Nemocnice s poliklinikou v Brezne v celom doterajšom rozsahu poskytovaných zdravotníckych činností, ako aj za jej zaradenie do siete kategorizovaných nemocníc druhej úrovne.
viac
06.03.2024
ZMOS chce zachovať čo najviac detských ambulantných pohotovostí, vedie rokovania
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zmenu vyhlášky k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Snaží sa o zachovanie pohotovostí v čo najväčšom počte a dostupnej vzdialenosti pre rodičov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %