Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2021 09:25

MOJ už podali vakcínu 751 seniorom v okresoch Revúca a Banská Štiavnica


Snímka zdroj: (FB / Banskobystrický samosprávny kraj).


V očkovacích centrách, ktoré zriadil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), dostalo do nedele 9. mája vakcínu celkovo 62 278 ľudí. Vyplýva to zo štatistík ôsmich očkovacích centier BBSK, ktoré okrem vakcíny AstraZeneca už očkujú aj vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech.


Kraj pokračuje aj v mobilnom očkovaní prosterdníctvom mobilných očkovacích jednotiek (MOJ).

Za posledný týždeň zaočkovali v Krajskom očkovacom centre (KOC) v Banskej Bystrici 3014 ľudí, Lučenci 1732, Brezne 1448, Zvolene 828, Rimavskej Sobote 773, Revúcej 796, Veľkom Krtíši 835 a v Žiari nad Hronom 1649 záujemcov o očkovanie. Celkovo tu tak už vakcínu dostalo viac ako 62-tisíc ľudí.

K plynulosti očkovania v Očkovacích centrách BBSK prispieva aj dobre fungujúci systém náhradníkov nahradnici.sk, s ktorým prišla župa začiatkom marca. Aktuálne je v ňom zaregistrovaných už takmer 25 531 ľudí. Očkovanie prostredníctvom systému nahradnici.sk už absolvovalo 7642 záujemcov.

Mobilné očkovanie prebieha bez problémov

Banskobystrický samosprávny kraj začal koncom apríla s mobilným očkovaním pre obyvateľov nad 60 rokov v dvoch okresoch. Kým v Tornali v revúckom okrese zriadil mobilné očkovacie stredisko v priestoroch klubu dôchodcov, v okrese Banská Štiavnica očkovací tím putuje od obci k obci.

Vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech dostalo doteraz 751 seniorov vo veku 60 a viac rokov. Najviac seniorov dostalo vakcíny v Tornali (302) a v obciach Svätý Anton (62) a Banská Belá (56).

„Dnes priamo v obciach očkujeme v priemere 30 percent ľudí vo veku nad 60 rokov, čo je veľký úspech. Vzhľadom na priemernú zaočkovanosť 50 percent dosahujeme v obciach žiadúcich 80 percent zaočkovanosti v tejto vekovej skupine, potrebných na získanie kolektívnej imunity,“ vysvetlil vicežupan Ondrej Lunter.

V priebehu tohto týždňa bude mobilné očkovanie pokračovať v stredisku v Tornali, očkovať sa bude aj v Jelšave, Poltári či Cinobani, aj priamo v meste Banská Štiavnica a okolitých obciach.

„Máme informácie priamo z terénu, že očkovanie mobilnými očkovacími tímami prebieha pokojne a bez problémov. Ľudia sú veľmi radi, že nemusia za vakcínami cestovať do väčšej vzdialenosti. Aj na minulotýždňovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvraským sme sa zhodli, že cesta ako zaočkovať najohrozenejšie skupiny ľudí nad 60 rokov vedie práve cez intenzívnu kampaň, osvetu a priblíženie sa k nim s vakcínou,“ povedal Ondrej Lunter s tým, že kraj momentálne aktívne hľadá ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby mohol službu mobilného očkovania ešte rozšíriť.

Spolupráca so starostami je podľa jeho slov veľmi dobrá. „Obyvatelia dostávajú informácie z rozhlasu vopred i v deň očkovania, starosta ich informuje na vývesných tabuliach a rovnako kontaktuje aj miestneho farára, ktorí s podávaním informácií vo väčšine prípadov tiež nemajú problém,“ dodal podpredseda BBSK.

Do obcí sa mobilné očkovacie jednotky vrátia, aby aj druhú dávku vakcíny dostali ľudia tak, aby to pre nich nepredstavovalo logistický problém.

Vakcínu dostalo už takmer 87 percent klientov v ZSS

Ku koncu apríla prebehlo očkovanie klientov vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb v kraji, ktoré si požiadali o výjazdovú očkovaciu službu, ktorú zriadila Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici. Z celkového počtu 108 poskytovateľov sociálnych služieb v 90 zariadeniach prebehlo očkovanie 2. dávkou vakcíny, v dvoch zariadeniach prebehlo očkovanie 1. dávkou vakcíny a 16 zariadení si o výjazovú očkovaciu službu nepožiadalo.

K vakcíne sa dostalo takmer 87 percent klientov a takmer 80 percent zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb. Najmenší počet zamestnancov je zaočkovaných v okrese Revúca 50,59 percenta, najviac v okrese Poltár 86,49 percenta.

Všetkých 30 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja naďalej funguje v sprísnenom epidemiologickom režime, tzn. s dôrazom na zvýšenú hygienu, používanie ochranných pomôcok a minimalizovanie kontaktov v rámci zariadenia aj mimo neho.

 

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
BBSK je na očkovanie proti COVID-19 pripravený nasadiť 25 tímov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je pripravený na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nasadiť 25 vakcinačných tímov. V rámci nedávno prezentovanej krajskej očkovacej stratégie BBSK vyriešil aj distribúciu vakcín, ktoré si vyžadujú skladovanie pri extrémne nízkych teplotách.
viac
08.04.2021
BBSK prišiel s projektom mobilných očkovacích jednotiek
Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na nepriaznivé štatistiky o nízkom počte zaočkovaných seniorov z najohrozenejších skupín proti ochoreniu COVID-19. Na včerajšom tlačovom brífingu predstavil projekt mobilného očkovania, vrátane call centra, ktoré má najstarších aktívne obvolávať.
viac
30.04.2021
Mobilné očkovanie v Banskobystrickom kraji sa rozbehlo
Banskobystrický samosprávny kraj tento týždeň začal s mobilným očkovaním v dvoch okresoch. Kým v Tornali v revúckom okrese zriadil mobilné očkovacie stredisko v priestoroch klubu dôchodcov, v okrese Banská Štiavnica bude očkovanie putovať od obci k obci.
viac
18.05.2021
Mobilné očkovanie rozširuje BBSK tento týždeň do okresu Krupina
Banskobystrický samosprávny kraj bude v priebehu tohto týždňa očkovať seniorov prostredníctvom mobilných očkovacích jednotiek v okresoch Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Krupina. O službu je záujem, určená je pre ľudí vo veku 60 a viac rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %