Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.01.2021 08:00

BBSK je na očkovanie proti COVID-19 pripravený nasadiť 25 tímov


Ilustračná snímka.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je pripravený na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nasadiť 25 vakcinačných tímov. V rámci nedávno prezentovanej krajskej očkovacej stratégie BBSK vyriešil aj distribúciu vakcín, ktoré si vyžadujú skladovanie pri extrémne nízkych teplotách.


Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v tejto chvíli schopný zabezpečiť spolu s 25 očkovacími tímami, ktorých lekári prejavili ochotu a záujem s očkovaním širokej verejnosti pomôcť.

Rovnako sa BBSK predbežne dohodol s nemocnicami v Banskej Bystrici a v Lučenci, ktoré sú určené podľa Stratégie očkovania MZ SR ako vakcinačné centrá, na skladovaní už dnes dostupných vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Tie je potrebné do doby použitia uchovávať pri teplote až -90 stupňov Celzia. Uvedené nemocnice by sa tak stali distribučnými centrami pre jednotlivé ambulancie, ktoré môžu vakcínu uchovávať pri nulovej teplote po dobu maximálne piatich dní.

„S návrhom krajskej očkovacej stratégie a žiadosťou o usmernenie a spoluprácu sme sa minulý týždeňobrátili na ministerstvo zdravotníctva. Zatiaľ nemáme žiadnu reakciu, ale veríme, že ministerstvo podanú pomocnú ruku neodmietne. Ďakujeme všetkým lekárom, ktorí na našu výzvu zareagovali, aj nemocniciam,vďaka ktorým sa podarilo vyriešiť skladovanie už dnes dostupných vakcín,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Lekár Banskobystrického samosprávneho kraja Jozef Botka zároveň zdôraznil, že rýchlosť, akou budeme očkovať, je kľúčová na zvládnutie pandémie.

„Ak platí prezentovaný harmonogram dodávok jednotlivých vakcín na Slovensko, tak najneskôr od apríla musíme počítať okrem už spomínaných 25 očkovacích tímov aj s vytvorením veľkokapacitných očkovacích centier. Na BBSK sme pripravili základnú predstavu, ako by tieto veľkokapacitné očkovacie centrá mali vyzerať. Táto predstava vychádza z dnes dostupných hygienických štandardov, ktoré definujú metre štvorcové potrebné pre čakacie i ambulantné priestory. Komplexný materiál, ktorý by podobné nároky definoval špecificky pre očkovacie centrá, zatiaľ z úrovne štátu spracovaný nie je,“ povedal Jozef Botka.

Župa sa s týmito podkladmi obracia aj na jednotlivé mestá v kraji, aby vytypovali a ponúkli svoje priestory pre zriaďovanie takýchto veľkokapacitných centier.

„Chceme zastaviť zbytočné úmrtia, chceme sa čo najrýchlejšie vrátiť do normálu a stabilizovať situáciu v zdravotníctve, otvoriť školy a umožniť ľuďom opäť slobodne podnikať. Východiskom je práve očkovanie – nie je na čo čakať,“ povedal Ondrej Lunter s tým, že s prípravou je potrebné začať čo najskôr, aby sme boli ako krajina dobre pripravení, keď budú očkovacie látky dostupné vo väčších množstvách.

Momentálne sa v rámci kraja očkuje len na dvoch očkovacích miestach vo FNsP v Banskej Bystrici a v nemocniciach v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom, pričom tieto sú v priemere schopné zaočkovať asi 250 ľudí denne.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2021
Župa začala s náborom zdravotníkov pre očkovacie centrá
Pomôžte poraziť pandémiu COVID-19 – obracia sa Banskobystrický samosprávny kraj na lekárov a sestry, ktorých hľadá pre krajské očkovacie centrá. Zdravotníci, ktorí majú záujem s čo najrýchlejším zaočkovaním širokej verejnosti pomôcť, sa môžu od včera registrovať na webe kraja.
viac
15.02.2021
KSK pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier
Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier pre plošné očkovanie obyvateľov kraja proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že poverenie dostali z Ministerstva zdravotníctva SR.
viac
30.04.2021
Mobilné očkovanie v Banskobystrickom kraji sa rozbehlo
Banskobystrický samosprávny kraj tento týždeň začal s mobilným očkovaním v dvoch okresoch. Kým v Tornali v revúckom okrese zriadil mobilné očkovacie stredisko v priestoroch klubu dôchodcov, v okrese Banská Štiavnica bude očkovanie putovať od obci k obci.
viac
11.05.2021
MOJ už podali vakcínu 751 seniorom v okresoch Revúca a Banská Štiavnica
V očkovacích centrách, ktoré zriadil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), dostalo do nedele 9. mája vakcínu celkovo 62 278 ľudí. Vyplýva to zo štatistík ôsmich očkovacích centier BBSK, ktoré okrem vakcíny AstraZeneca už očkujú aj vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %