Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.02.2021 09:20

Miera obáv z pandémie stúpa, homeoffice využíva menej ľudí


Ilustračná snímka: (tasr).


Pocit ohrozenia novým koronavírusom sa blíži k maximám zo začiatku pandémie. Počet ľudí, ktorí úplne obmedzili svoje kontakty, je o štvrtinu vyšší ako v čase jesenného celoplošného testovania.


Homeoffice však využíva výrazne menej ľudí ako počas prvej vlny. To sú ďalšie zo zistení siedmej vlny výskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied (SAV), MNFORCE a Seesame.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že pocit ohrozenia z epidémie prekonal obavy, ktoré mala slovenská verejnosť v apríli 2020, a je už takmer taký vysoký, ako bol v prvom výskume Ako sa máte Slovensko? v marci 2020. Silnejúce obavy sa výrazne prejavili aj v miere, v akej respondenti obmedzili kontakty s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Na prelome januára a februára 39,3 percenta respondentov uviedlo, že tieto kontakty obmedzili úplne. To je skoro o deväť percentuálnych bodov vyššie obmedzenie kontaktov ako počas lockdownu v čase prvého celoplošného testovania. Svoje kontakty menej často obmedzili muži.

S nárastom obáv pred epidémiou súvisí aj nárast podielu respondentov, ktorí tvrdia, že dôkladne dodržiavajú opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Takmer tri štvrtiny respondentov (72,1 percenta) uviedli, že ich dodržiavajú vo vysokej miere.

Väčšina pracujúcich na Slovensku aj v čase januárového lockdownu naďalej chodí do práce. Situácia sa v tomto aspekte výrazne líši od situácie v apríli minulého roku, keď na začiatku pandémie z rôznych dôvodov 35,3 percenta pracujúcich respondentov do práce nechodilo. Okrem respondentov, ktorí majú od zamestnávateľa homeoffice počas celého týždňa, časť respondentov pracuje z domu aspoň niektoré dni. Spolu homeoffice alebo možnosť pracovať z domu aspoň niektoré dni v týždni aktuálne využíva 26,7 percenta respondentov.

Na otázku, či respondenti používajú v práci pri stretnutiach s kolegami rúško alebo respirátor, odpovedalo "áno, vždy" 45,8 percenta pracujúcich. Viac ako štvrtina respondentov nosí rúško alebo respirátor vo väčšine prípadov, 13,2 percenta len niekedy a 9,4 percenta respondentov priznalo, že v práci rúško alebo respirátor nenosí. „Môžeme konštatovať, že januárový lockdown respondenti dodržiavali prísnejšie ako lockdown v čase prvého celoplošného testovania. Táto skutočnosť spolu s takmer rekordnými úrovňami obáv z nového koronavírusu a deklarovaným dodržiavaním opatrení naznačuje, že za nelepšiacu sa situáciu v krajine môže skôr nová mutácia vírusu než masové porušovanie opatrení,” uviedol Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV.

Zber dát sa realizoval od 28. januára do 2. februára na vzorke 1000 ľudí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Dobrovoľná vojenská príprava sa tento rok nebude realizovať
Dobrovoľná vojenská príprava sa pre pandémiu nového koronavírusu tento rok nebude realizovať.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
10.02.2021
Pandémia mení stravovacie návyky Slovákov
Pandémia nového koronavírusu mnohých Slovákov prinútila k zmene stravovania. Teplý, zdravý obed je pre ľudí čoraz dôležitejší.
viac
23.06.2021
Mestá apelujú na efektívnejšiu a jednotnú komunikáciu pri očkovacej kampani
Mestá sú pripravené zapojiť sa do aktivít, ktoré majú predísť 3. vlne pandémie v súvislosti s variantom Delta, ktorý, podľa odborníkov, šíria najmä deti a mladí ľudia do 20 rokov prichádzajúci z Veľkej Británie, či ľudia, ktorí sa zúčastňujú športových zápasov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %