Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.05.2022 01:30

MHD bude zadarmo aj pre študentov a zdravotne znevýhodnených


Ilustračná snímka.


Dopravný podnik mesta Považská Bystrica (DPMPB) rozšíri od 1. júna okruh cestujúcich, ktorí budú môcť využívať mestskú hromadnú dopravu (MHD) bezplatne. Pôjde o študentov a zdravotne znevýhodnených.


Umožní to priaznivé hospodárenie DPMPB, ktorého stopercentným vlastníkom sa v minulom roku stalo mesto. Informoval o tom primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

"Keď sme vyhodnotili prvý rok hospodárenia dopravného podniku, rozhodli sme sa, že spustíme pilotný projekt. MHD je od januára bezplatná pre deti predškolského veku so sprievodcom, žiakov základných škôl a seniorov. Za prvé štyri mesiace stúpol denný počet prepravených predškolákov so sprievodom o 400, žiakov bolo o 700 viac a bezplatnú mestskú dopravu využilo denne o 1000 seniorov viac," priblížil primátor.

Od júna podľa Janasa rozšíria možnosť bezplatného cestovania o študentov stredných, ale aj vysokých škôl a o zdravotne znevýhodnených, a to so sprievodcom i bez sprievodcu. Ako uviedol, vidia v tom pomoc rodičom, ktorí nebudú musieť platiť deťom dopravu. Tiež odľahčenie dopravy pri stredných školách, kde už mnoho maturantov jazdí do školy denne automobilom. "Po štyroch – piatich mesiacoch to vyhodnotíme a rozhodneme sa o ďalších kategóriách bezplatného cestovania," zdôraznil šéf považskobystrickej radnice.

Ako dodal, racionálny cieľ je mať v Považskej Bystrici do troch rokov MHD úplne bezplatnú pre obyvateľov aj návštevníkov mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2020
V Považskej Bystrici pribudne 15 kontajnerov na malý elektroodpad
Považskobystrická radnica začne v stredu (9. 9.) rozmiestňovať po meste a mestských častiach červeno-biele kontajnery na malý elektroodpad, batérie a akumulátory. Samospráva tak pokračuje v podpore separovania odpadu.
viac
10.08.2021
Považská Bystrica rozšíri monitorovací kamerový systém
V Považskej Bystrici rozšíria monitorovací kamerový systém. Podľa náčelníka mestskej polície (MP) Juraja Lieskovského budú po pripravovanom rozšírení disponovať viac ako 60 kamerami.
viac
15.11.2022
Namiesto novoročného ohňostroja kúpi mesto prístroj do nemocnice
Považskobystrická radnica nebude ani tento rok robiť novoročný ohňostroj. Za ušetrené peniaze kúpi mesto dar nemocnici. Informovala o tom šéfka komunikačného oddelenia mestského úradu Miluša Kollárová.
viac
19.01.2023
TSK zmodernizuje z eurofondov za 1,7 milióna eur dielne SOŠ v Považskej Bystrici
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje z eurofondov za 1,7 milióna eur priestory odborných dielní Strednej odbornej školy (SOŠ) v Považskej Bystrici. Rekonštrukcia odštartovala v stredu, potrvá 140 dní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %