Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.06.2019 01:05

Mestské múzeum pripomenie tradície jánskych ohňov


Ilustračná snímka (tasr)


Obyvatelia a návštevníci Zlatých Moraviec si pripomenú časť z tradícií našich predkov. Spoločne s folklórnym súborom Vrštek z Hostia sa prenesú do minulosti pálenia jánskych ohňov.


Podujatie Ľudové tradície v Parku Janka Kráľa sa uskutoční 16. júna. Organizátorom je pobočka Ponitrianskeho múzea – Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci so Speváckou skupinou (SSk) Zlatomoravčianka a Mestským strediskom kultúry a športu Zlaté Moravce. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja a mesta Zlaté Moravce.       

Do tajov pečenia chleba zavedie folklórny súbor Kamenec z Machuliniec. „Prostredníctvom pásma Chlebík, to je boží dar rozpovie skráteným spôsobom prípravu chleba od siatia obilia až po jeho upečenie s použitím pôvodných rekvizít,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Atmosféru dotvorí mladá speváčka hrajúca na heligónku Vanesa Korenačková z Dolného Moštenca a SSk Zlatomoravčianka.      

Ľudové zvyky a tradície ovplyvňovali oddávna život našich predkov. Keďže žili v úzkom kontakte s prírodou, väčšina z nich sa viazala najmä na prírodný cyklus, skonštatovala Packová-Zahradárová. S príchodom kresťanstva sa začali objavovať kresťanské sviatky a obyčaje. Zvyky a tradície sa viazali na určitý región a veľa z nich sa zachovalo dodnes. V súčasnosti sa ich zachovávaniu venujú aj rôzne folklórne súbory i jednotlivci, ktorí ich šíria aj v mestskom prostredí, kde sa už takmer vytratili.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Milovníci ľudových piesní sa zídu v Parku Janka Kráľa
V Parku Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa v nedeľu 17. júna zídu milovníci ľudových piesní, aby si zaspievali spoločne s folklórnymi súbormi. Podujatie s názvom Zaspievaj si ľudovku naživo v parku organizuje tamojšie Mestské múzeum, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
16.03.2019
Mestské múzeum predstaví krásu slovenských národných parkov
Krásu prírody národných parkov, jaskýň, vzácnych chránených rastlín a živočíchov predstaví výstava Národné parky, Biodiverzita Slovenska. Sprístupnená bude v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
10.05.2019
Mestské múzeum predstaví časť histórie vloženú do sklených fliaš
Špecifický pohľad na časť histórie z banského prostredia, remesiel, vinárstva či sakrálnej tematiky vloženej do sklenených fliaš ponúkne výstava Fľaše trpezlivosti. Sprístupnená bude v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach od 17. mája do 28. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %