Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.04.2023 10:35

Mesto využije pri kosbe trávnikov ekologickú formu údržby zelene


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) v Banskej Bystrici začala v závere týždňa s kosbou trávnatých plôch. Ich celková výmera počas jednej kosby dosahuje viac ako 2 175 000 štvorcových metrov.


Použijú sa pri nej moderné vyžínače a krovinorezy, ktorými sa výrazne zníži nielen uhlíková stopa, ale aj hluk. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"V zmysle pasportu zelene sú trávnikové plochy rozdelené do intenzifikačných tried, pričom kosenie sa realizuje v priebehu sezóny dva- až osemkrát. Vlani bolo pokosených vyše 5 380 000 štvorcových metrov trávnikov," konštatoval Strelec.

V reakcii na zmenu klímy a znižovania uhlíkovej stopy pristúpil ZAaRES v tomto roku k zmenám. Postupne začne využívať ekologickejší spôsob údržby zelene zameraný na elektrické mechanizačné prostriedky a zmenu manažmentu kosieb.

"Podľa vývoja trávnych spoločenstiev a kvantity prírastkov sa nasadia adekvátne elektrické stroje s rôznym výkonom. Sila zvuku týchto mechanizačných prostriedkov je minimálna. Výrazne sa zlepší ergonómia práce zamestnancov a podstatne znížime uhlíkovú stopu," zdôraznil druhý zástupca primátora Martin Majling.

V závislosti od počasia a klimatických podmienok sa počíta s osemnásobnou kosbou v okolí detských ihrísk, herných prvkov a kvetinových záhonov. V jednej kosbe pôjde približne o 45 000 štvorcových metrov. "Sídlisková zeleň, trávniky okolia bytových domov budú upravované v troj- až štvornásobnom kosení. Za minulý rok bolo pri rovnakej periodicite pokosených 4,6 milióna štvorcových metrov trávnikov," zhrnul riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo.

Starostlivosť o trávniky v cintorínoch a materských školách dodávateľsky zrealizuje Podnik medzitrhu práce. Nápomocní budú aj odsúdení z väznice v Kráľovej, ktorí budú vyhrabávať trávnikové plochy v 26 lokalitách.

Podľa Strelca sa pokračuje aj v kosbách extenzívnych plôch. Zamerané sú na podporu biodiverzity rastlinných druhov tráv, poľných kvetov a lepšiu migráciu hmyzu a drobných živočíchov. Extenzívne plochy, označené tabuľkami s informáciami o zmenenej technike kosenia, budú počas jarného obdobia presievané špeciálnymi sejačkami. Do trávnikov sa zasejú semená poľných a lúčnych kvetov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Začína lepší a väčší Ekotopfilm – Envirofilm 2016
V Bratislave a Banskej Bystrici dnes začína ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm. Návštevníci sa môžu tešiť na kvalitné a pútavé dokumentárne filmy a bohatý sprievodný program.
viac
04.04.2019
Veľkonočné trhy sa začínajú 10. apríla, ponúknu kraslice i folklór
Veľkonočné trhy na banskobystrickom Námestí SNP sa začnú 10. apríla a obyvatelia mesta pod Urpínom i jeho návštevníci sa opäť môžu tešiť na širokú ponuku tradičných výrobkov s veľkonočnou tematikou, ale aj chutné jedlá a nápoje.
viac
05.04.2022
Veľkonočné trhy sa po dvoch rokoch pandémie opäť vrátili na námestie
Po dvoch rokoch od pandémie nového koronavírusu sa na banskobystrické námestie vracajú tradičné veľkonočné trhy. Návštevníci si ich užijú od 5. do 13. apríla.
viac
13.05.2022
Cyklobusom do 4 lokalít v okolí Banskej Bystrice
Aj tento rok sa môžu priaznivci turistiky a cykloturistiky tešiť na tradičné letné autobusy, ktoré pripravuje oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi. Už najbližšiu sobotu 14. mája začína premávať Cyklobus a Turbus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %