Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.01.2019 09:30

Mesto vyčlenilo na zimnú údržbu takmer 100-tis. eur


Ilustračná snímka (msú)


Samospráva Handlovej zabezpečuje zimnú údržbu ciest a chodníkov prostredníctvom mechanizmov i desiatok aktivačných pracovníkov. Ako po iné roky, aj tentoraz sa však stretáva s problémami najmä v lokalitách s individuálnou bytovou výstavbou, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


Zimnej údržby v baníckom meste sa dotýkalo i stredajšie (9. 1.) pracovné stretnutie za účasti predstaviteľov mesta či mestskej spoločnosti, ktorá údržbu zabezpečuje. Predmetom stretnutia bolo vyhodnotiť, ako sa mesto vie popasovať s nádielkou snehu, ktorý mesto zasiahol počas uplynulých dní. "Postupy a spôsoby ako efektívnejšie vykonávať zimnú údržbu, sú rôzne. Od inštalácie a neustáleho premiestňovania prenosného dopraveného značenia so zákazom státia, cez trvalé zjednosmernenie niektorých ulíc v meste, prísnejšie udeľovanie sankcií za nedodržovanie všeobecne platného cestného zákona týkajúceho státia na chodníkoch, povinnosti majiteľov rodinných domov parkovať na svojich pozemkoch až po orezávanie konárov drevín presahujúcich zo súkromných pozemkov na verejné chodníky," ozrejmila Paulínyová.

Tak ako po iné roky, problematický je výkon zimnej údržby v lokalitách mesta s individuálnou bytovou výstavbou. Ide mimo iného o ulice Sadová, Mládežnícka, Kunešovská, Štefánikova, M. Vladovej, 1. mája či Parková. Autá stoja na oboch stranách cesty a mechanizmy nemajú šancu prejsť. "Predpokladaná predpoveď počasia prinesie čas na to, aby bol sneh z niektorých lokalít mesta odvezený a nezužoval tak priechodnosť ciest a chodníkov. V tejto chvíli žiadame všetkých, ktorí majú možnosť, aby nám vyšli v ústrety a parkovali autá pokiaľ je to možné tak, aby nebránili výkonu zimnej údržby a ostali všetky cesty priechodné. Dávame si väčší pozor na detaily pri výkone zimnej údržby, bez spolupráce s obyvateľmi to nie je možné," uviedol prednosta handlovského mestského úradu Tibor Kolorédy.       

Výkon zimnej údržby je na dobrej úrovni, nakoľko zriadená horúca-ľadová linka na všetky podnety týkajúce sa zimnej údržby zvonila zatiaľ do päťkrát, skonštatoval Miloslav Budovič z Hater- Handlová, spol. s. r. o. "Keď husto sneží, správca volí taký postup údržby, ktorý korešponduje s predpoveďou počasia, aktuálnym stavom a s prihliadnutím na efektívnosť výkonu zimnej údržby, čo je aj záujmom mesta. Preto sa niekde zhŕňa sneh, niekde sa vykonáva iba posyp a podobne," doplnila Paulínyová.       

Počas dvoch uplynulých dní 40 ľudí vykonávalo aktivačné práce, od skorých ranných hodín opätovne čistili a dočisťovali 40 lokalít, kde sa mechanizmy nemôžu pre svoju veľkosť dostať.       

Na zimnú údržbu 40 kilometrov mestských komunikácií a 30 kilometrov chodníkov v Handlovej vyčlenili v rozpočte mesta takmer 100-tis. eur, pričom zimná údržba z decembra minulého roka vyšla samosprávu na 17-tis. eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Nové Mesto používa proti snehu a ľadu ekologický zeolit s ekosoľou
Bratislavské Nové Mesto bojuje proti tohtoročnému snehu a ľadu na komunikáciách a chodníkoch vo svojej správe špeciálnou horninou zeolit. Tú zmiešava s ekologickou soľou, aby bola zmes šetrná k životnému prostrediu, faune i flóre.
viac
15.12.2018
Mesto Šaľa žiada obyvateľov o pomoc pri zimnej údržbe, rozdá im posypovú soľ
Šalianska radnica bude počas víkendu rozdávať obyvateľom rodinných domov posypovú soľ. Magistrát chce takýmto spôsobom riešiť problémy so zimnou údržbou komunikácií, o ktorú sa podľa novely zákona musia starať mestá a obce.
viac
28.10.2019
Mesto Žilina vyčlenilo na zimnú údržbu sumu 720-tis. eur
Mesto Žilina vyčlenilo na zimnú údržbu od 1. novembra 2019 do 31. marca 2020 sumu približne 720-tis. eur.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %