Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.12.2020 10:30

Mesto ukončilo v tomto roku napriek pandémii viaceré projekty


Bardejov.


Rok 2020 bol v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pre samosprávy náročný. Mestu Bardejov sa napriek tomu podarilo úspešne ukončiť všetky významnejšie projekty. Uviedol to jeho hovorca Štefan Hij.


„Za všetky spomeniem aspoň revitalizáciu dvoch sídlisk – Vinbarg a Obrancov mieru, kde sme využili možnosť čerpania eurozdrojov. Každý z projektov na sumu 800 000 eur. Na Vinbargu boli zrevitalizované chodníky, malá pešia zóna, pribudli detské ihriská, oddychové miesta pre celé rodiny, nové verejné osvetlenie i drobná architektúra. Na sídlisku Obrancov mieru detto, plus sa podarilo vybudovať novú dominantu – svietiacu fontánu a lokalita sa tak razom premenila na obľúbené miesto oddychu,” uviedol Hij.

Ako ďalej povedal, pri stavebnej realizácii oboch revitalizácií boli uplatnené environmentálne riešenia – vodozádržné postupy, ktoré sú podľa jeho slov mimoriadne šetrné k životnému prostrediu.

„Konečne sa nám podarilo asanovať takzvaný zelený dom. Jeho odstránením sa otvoril nový pohľad na mestskú pamiatkovú rezerváciu z južnej strany, a navyše sa umožnilo prepojenie celého komplexu od juhu po juhovýchod smerom k Hrubej bašte. Obnova hradobného opevnenia v týchto miestach pokračuje aj v týchto dňoch a bude pokračovať aj v budúcnosti. Priestor sa zušľachtí a vytvorí sa ďalšia oddychová zóna,” priblížil Hij.

V minulom roku bola podľa jeho slov vybudovaná i nová cyklolávka cez rieku Topľu, ktorá sa tak stala súčasťou projektu Eurovelo v rámci slovensko-poľskej spolupráce.

„Samozrejme, ďalej sa pokračovalo v projektoch zameraných na zvýšenie dopravnej bezpečnosti a vôbec životného komfortu obyvateľov mesta, ako aj v projektoch zameraných na zachovanie kultúrneho dedičstva,” doplnil Hij.

Čo sa týka investičných plánov na rok 2021, Hij uviedol, že už teraz sú projekčne pripravení na revitalizáciu ďalších sídlisk.

„Výzva by mala byť zverejnená začiatkom budúceho roka. Top investičnou aktivitou v budúcom roku určite bude plánovaná rekonštrukcia mestskej športovej haly. Jej rozpočtovaný náklad je viac ako 2 000 000 eur, z ktorých 1,5 milióna je dotácia ešte predchádzajúcej vlády a zvyšné financie bude musieť samospráva zabezpečiť z vlastných zdrojov,” dodal hovorca mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Mesto dokončilo rekonštrukciu dvoch medziblokových priestorov
Mesto Bardejov ukončilo v uplynulých dňoch dva projekty rekonštrukcie dvoch medziblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Obrancov mieru.
viac
31.12.2020
Mesto hodnotí tento rok z pohľadu investícií ako úspešný
Mesto Lipany hodnotí tento rok napriek okolnostiam v súvislosti s koronakrízou ako úspešný. Ako uviedol jeho primátor Vladimír Jánošík, očakával väčšie výpadky v podielových daniach, ktoré sa podľa jeho slov našťastie nenaplnili.
viac
04.01.2021
KSK chce viac budovať cyklotrasy, vyčlenil na to 2,3 milióna eur
Košický samosprávny kraj (KSK) chystá v nasledujúcom období vo väčšej miere prípravu a výstavbu cyklotrás. V krajskom rozpočte je na tento účel vyčlenených 2,3 milióna eur, z toho pol milióna cez bankový úver. Uviedol to predseda KSK Rastislav Trnka.
viac
18.01.2021
V roku 2020 sa aj napriek pandémii Rožňava rozvíjala
Hoci bol vlaňajšok predovšetkým rokom ochorenia COVID-19, samospráva Rožňavy neprestala aj za podpory poslancov pokračovať v budovaní a rozvoji mesta. Uviedol to primátor Michal Domik v zhrnutí uplynulého roka na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %