Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.03.2019 02:55

Mesto Turzovka zakúpilo lisy na PET fľaše


Lis na PET fľaše


Mesto Turzovka sa neustále snaží o zefektívnenie nakladania s komunálnym odpadom a vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu a tým prispieť k ochrane životného prostredia.


Je potešiteľné, že množstvo triedeného odpadu v našom meste v porovnaní s predchádzajúcim rokom narástlo. Vďačíme zato hlavne obyvateľom, ktorí triedia odpad správne a záleží im na prostredí v ktorom žijú.

So zvyšujúcim sa množstvom vyseparovaných zložiek odpadu súvisia však i častejšie vývozy polopodzemných kontajnerov pri bytových domoch, a to minimálne každé 2 týždne.

Pri vývozoch bolo zistené, že množstvo triedeného odpadu sa síce zväčšuje, no častokrát sa vozí iba „vzduch“. Plastové fľaše nie sú stlačené a vo svojom neporušenom stave zaberajú niekoľkonásobne viac miesta. Preto samospráva mesta Turzovka zakúpila lisy na PET fľaše v počte 3 ks. Sú to jednoduché zariadenia na rýchle a efektívne lisovanie akýchkoľvek druhov plastových fliaš a plechoviek. Znižujú objem fľaše na 20% pôvodnej veľkosti.

Postupne sa lisy budú zabudovávať na všetky stanovištia polopodzemných kontajnerov, celkovo ich bude 13 ks.

Používaním lisu sa minimalizuje odpad v kontajneroch, zníži sa frekvencia vývozov a tým sa ušetria nemalé finančné prostriedky pre mesto.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
04.01.2019
L. Sólymos: Na zavedenie zálohovania som názor nezmenil, všetko niečo stojí
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek je podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) najefektívnejší spôsob, ako sa o tento odpad postarať. V rozhovore pre TASR zdôraznil, že ide o osvedčený postup, ktorý sa chystajú zavádzať aj ďalšie krajiny.
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
17.08.2019
V Trenčíne testujú lisy na PET fľaše
Vložiť, povoliť vrchnáčik, stlačiť a zatvoriť – štyri jednoduché úkony a do kontajnera sa vojde o 80 percent viac. V Trenčíne testujú lisy na plastové fľaše.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %