Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
22.05.2024 05:10

Mesto testuje značenia priechodov pre chodcov cestnými páskami


Ilustračná snímka Teraz.sk


Mesto Košice testuje nový spôsob značenia priechodov pre chodcov. Ide o aplikáciu cestnej pásky. V rámci pilotného projektu ju použili na troch priechodoch v centre mesta, a to na uliciach Bačíkova a Továrenská. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti.


"Cieľom je znížiť frekvenciu obnovy vodorovného dopravného značenia, znížiť náklady na dopravné značenie, ako aj zvýšiť bezpečnosť účastníkov cestnej premávky," uvádza magistrát s tým, že počas leta bude vyhodnocovať funkčnosť a odolnosť nového spôsobu značenia. Ak sa osvedčí, na jeseň by chceli cestné pásky aplikovať na ďalších frekventovaných úsekoch ciest, a to primárne v centre mesta.         

Cestná páska je podľa magistrátu určená na vodorovné dopravné značenie na frekventovaných úsekoch ciest, rýchlostných cestách a priechodoch pre chodcov a cyklistov. Jej životnosť má byť šesťkrát vyššia oproti použitiu farby, ktorou mesto obnovuje vodorovné značenie. "Zachováva si stály nočný a denný jas, vysokú odrazivosť a odolnosť proti šmyku aj v zlých poveternostných podmienkach," dodáva mesto, podľa ktorého tento spôsob realizácie vodorovného dopravného značenia bežne používajú v Nemecku, vo Francúzsku, v Belgicku či Holandsku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mohol likvidovať v cementárňach
Nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol likvidovať v nemocničných spaľovniach, bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov a cementárňach. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
27.04.2021
Na klinickej štúdii na protilátky sa za prvý týždeň zúčastnilo 6300 ľudí
Na bezplatnom testovaní na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa počas prvého týždňa klinickej štúdie Prevcoveast zúčastnilo viac ako 6300 ľudí.
viac
21.07.2021
Medveď v košickej zoo počas experimentu napokon prekonal psychologickú bariéru
V košickej zoologickej záhrade v stredu testovali takzvanú psychologickú akustickú bariéru, ktorá má zveri zabrániť vyberať odpad z kontajnerov.
viac
12.10.2022
Bratislava a Košice získali grant na zvýšenie bezpečnosti chodcov
Mestá Bratislava a Košice získali v rámci iniciatívy Asphalt Art Initiative nadácie Bloomberg Philanthropies grant na zvýšenie bezpečnosti chodcov využitím umenia na dopravnej infraštruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %