Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
18.08.2022 04:15

Mesto spolupracuje s OECD a EK v oblasti participácie do roku 2023


Na snímke Námestie SNP v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto pod Urpínom sa ešte pred dvomi rokmi stalo jednou z 56 samospráv sveta, ktoré sa prihlásili k programu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni.


Radnica tak uplatňuje princípy, ktoré skvalitňujú verejné služby, zlepšujú vzťahy a súdržnosť obyvateľov a samosprávy. Banská Bystrica bola zaradená do projektu, v ktorom vybrané mestá a regióny z krajín Európskej únie majú možnosť spolupracovať s expertmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

"Výberový proces spočíval v príprave projektovej dokumentácie a trojkolovom online pohovore s predstaviteľmi OECD a Európskej komisie (EK). Projektový tím mestského úradu v rámci výberového procesu vyzdvihol motiváciu Banskej Bystrice skvalitňovať zapájanie obyvateľov do komplexných strategických procesov v kohéznej politike a do manažmentu eurofondov," konštatoval primátor Ján Nosko.

Zámerom projektu zo strany OECD a EK je podporiť verejné inštitúcie a občianske organizácie v zapájaní obyvateľov do tvorby európskej kohéznej politiky, a s tým súvisiaceho manažmentu eurofondov v rámci programového obdobia 2021 až 2027. Môže ísť napríklad o výber investícií a ich monitorovanie v kontexte integrovaných územných stratégií.

"Oceňujeme aktívny prístup Banskej Bystrice, ktorá sa zapojila do Iniciatívy pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni. Samospráva ukazuje, že názor verejnosti jej nie je ľahostajný. Posilnenie participatívneho prístupu zabezpečí, že obyvatelia budú informovaní o tom, ako sa nakladá s verejnými prostriedkami, čo môže v konečnom dôsledku zvýšiť dôveru ľudí vo verejné inštitúcie," dodal Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku.

Podpora odborníkov OECD v oblasti participácie potrvá do konca roka 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2021
Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie
Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.
viac
14.01.2022
Do obnovy mestského parku sa majú šancu zapojiť všetci obyvatelia
Obľúbené miesto oddychu a relaxu mnohých obyvateľov mesta pod Urpínom – mestský park, kedysi Leninov, má šancu na obnovu, do ktorej sa môžu zapojiť všetci Banskobystričania.
viac
22.10.2022
Občania môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte
Obyvatelia Banskej Bystrice môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Banskej Bystrice Dominika Adamovičová s tým, že občania tak môžu urobiť do 11. novembra.
viac
24.01.2023
Mesto uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu zdravia občanov
Mesto pod Urpínom uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu verejného zdravia. Samospráva môže teraz nakúpiť potrebné materiálno-technické vybavenie, akými sú čističky vzduchu, zariadenia na dezinfekciu priestorov, termokamery, respirátory či rukavice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %