Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.03.2018 10:59

Mesto rozdáva nádoby na biologický odpad do rodinných domov


Ilustračná snímka


Zamestnanci liptovskomikulášskych Verejnoprospešných služieb (VPS) v pondelok začali s roznášaním nádob na biologicky rozložiteľný odpad do rodinných domov v mestskej časti Bodice. V priebehu nasledujúcich týždňov sa nádoba na odpad ujde do každého domu aj v ostatných častiach mesta.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.       

Liptovskomikulášania tak už nebudú odpad zo záhrad zhromažďovať do igelitových vriec ako doteraz a aj manipulácia s ním bude o niečo efektívnejšia. Na zber lístia, trávy či konárov budú ľudia používať zberné nádoby hnedej farby označené štítkom bioodpad. "Peniaze na hnedé kontajnery získala radnica z eurofondov. Za 700.000 eur, ktoré dostalo mesto z Operačného programu Kvalita životného prostredia sa nakúpi okrem nádob pre domácnosti aj technika pre kompostáreň," uviedla hovorkyňa.       

Odvoz zo zberných nádob zabezpečia VPS podľa termínov stanovených na vývoz zeleného odpadu v Plánovacom kalendári na rok 2018. Po pridelení nádoby na bioodpad už nebude možné ukladať zelený odpad do vriec. "Do nádoby na bioodpad patrí tráva, burina, drobné konáre, lístie či zvyšky ovocia a zeleniny, ktoré potom idú do kompostárne. Tu sa vytvorí v priebehu zhruba dvoch až troch rokov kompost, ktorý používame napríklad na humusovanie trávnikov," doplnil riaditeľ VPS Liptovský Mikuláš Dušan Grešo.       

Obyvatelia mesta však budú môcť i naďalej využívať možnosť odniesť biologický odpad na zberné dvory na Podtatranského a Okoličiansku ulicu. Podľa hovorkyne prichádza do úvahy aj kalendárny zber bioodpadu na jar a v jeseni jeho uložením do veľkoobjemových kontajnerov, ktoré bývajú umiestnené na stanoviskách v termínoch uvedených v plánovacom kalendári.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Prešov plánuje zber bioodpadu od júla budúceho roka
Mesto Prešov považuje za reálne začať so separovaním kuchynského bioodpadu od januára 2021 tak, aby systém fungoval plynulo.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
27.03.2021
Na zber BRKO si občania postupne zvykajú
Obyvatelia Liptovského Hrádku si postupne zvykajú na zber BRKO, teda biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.
viac
07.04.2022
V meste pribudli nové nádoby na biologicky rozložiteľný odpad
Na území mesta Stará Ľubovňa pribudli desiatky nových špeciálnych hnedých nádob na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Radnica na webovom sídle informovala, že nádoby rozmiestnili v tých častiach mesta, kde doteraz chýbali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %