Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.04.2016 04:00

Michalovce skončili tretie na Slovensku v získavaní projektov z eurofondov


Michalovce.


Mesto Michalovce získalo v uplynulom programovom období v rokoch 2007–2015 zo štrukturálnych fondov 17 690 470 eur. V počte získaných projektov sa samospráva umiestnila na treťom mieste v rámci samospráv Slovenskej republiky za mestami Košice a Prešov.


TASR o tom informovala vedúca referátu komunikácie, propagácie a kultúry Mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková.      

 „Mesto Michalovce v tomto období zazmluvnilo 19 projektov v celkovej výške 17,7 milióna eur. Z nich skutočne vyčerpalo 16,4 milióna eur, čo predstavuje 93-% úspešnosť,“ uviedla Palečková. Doplnila, že mesto nevyužívalo len eurofondy, ale aj iné externé zdroje ako bilaterálne programy, nórske a švajčiarske fondy, dotačné politiky ministerstiev i rôzne grantové schémy. „V rámci ponúkaných výziev bolo podaných celkom 146 projektov, z nich 77 bolo úspešných, čím sa úspešnosť mesta v získavaní finančných prostriedkov pohybovala na úrovni 53 %. Celkom sme na realizáciu deklarovaných zámerov získali 19,5 milióna eur,“ povedala Palečková.       

Zásluhou projektov z fondov Európskej únie boli komplexne zrekonštruované základné školy na uliciach Okružná, T. J. Moussona, J. Švermu, Moskovskej a Mlynskej. „Spokojnosť obyvateľov a návštevníkov mesta priniesol projekt Regenerácia centrálnej mestskej zóny. Námestie slobody a časť Štefánikovej ulice prešli úplnou revitalizáciou verejných priestranstiev, a taktiež projekt Regenerácia satelitov centrálnej mestskej zóny mesta Michalovce, ktorým sa komplexne zrekonštruovali ulice Pasáž, S. Chalúpku a Duklianska,“ vymenovala pracovníčka mestského úradu. Doplnila, že v meste boli úspešné aj tri projekty zaoberajúce sa životným prostredím.      

 Mesto vďaka finančným prostriedkom zrekonštruovalo aj zariadenie pre seniorov. „V meste pred rokom 2007 absentovala práca s marginalizovanou časťou obyvateľstva. Najmä zásluhou troch projektov v oblasti sociálnej práce s touto skupinou obyvateľstva sme naštartovali terénnu sociálnu prácu na Mlynskej ulici. Vytvorili sme funkčnú sieť terénnych sociálnych pracovníkov a ich asistentov na realizáciu služieb starostlivosti vo všetkých kritických oblastiach života rómskej komunity,“ uviedla Palečková. V rámci externých zdrojov z iných grantov boli vybudované nové multifunkčné, dopravné a detské ihriská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2018
Na efektívne čerpanie eurofondov má dohliadať Sekcia koordinácie projektov
Na lepšie čerpanie eurofondov a na kvalitné a správne riadenie projektov bude dohliadať novovzniknutá Sekcia koordinácie projektov, ktorú zriadilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %