Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.04.2023 10:35

Mesto Handlová si na rekonštrukciu verejného osvetlenia zoberie úver


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Handlová chce zabezpečiť rekonštrukciu a modernizáciu verejného osvetlenia na sídlisku Morovnianska cesta z úverových zdrojov.


O financie vo výške jeden milión eur na tento účel požiada Environmentálny fond. Schválili to mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.

Rekonštrukciou chce samospráva odstrániť havarijný stav osvetlenia, konkrétne sa týka časti Morovnianska cesta a Okružná ulica v troch vetvách. "Projekt zahŕňa demontáž pôvodných stožiarov, svietidiel a rozvádzačov s inštaláciou nových hliníkových stožiarov a nových svietidiel vrátane rozvádzačov s novým napájacím káblovýmvedením uloženým v zemi," priblížil vedúci ekonomického oddelenia mestského úradu Peter Mendel.

Súčasťou prác bude i preloženie rozhlasových vedení a položenie chráničky na optické káblové rozvody. "Ide o novú sústavu verejného osvetlenia, ktorú bude možné komplexne diaľkovo riadiť, monitorovať a pripojiť so systému smart city," doplnil Mendel. Cieľom projektu je podľa neho úspora elektrickej energie so zabezpečením vyššieho osvitu.

Na rekonštrukciu si samospráva vezme úver vo výške jeden milión eur, ktorý bude zabezpečený blankozmenkou. "Suma splátok návratných zdrojov financovania z Environmentálneho fondu predstavuje 50.000 eur ročne, úrok je približne 1000 eur pri splatnosti 20 rokov," vyčíslil Mendel. Konečná výška úveru, ktorú mestu fond schváli, bude podľa neho závisieť od výsledku verejného obstarávania na dodávateľa prác, úver tak môže byť aj v nižšej sume.

Samospráva pôvodne v minulom rozpočtovom roku uvažovala aj s vyčlenením prostriedkov rezervného fondu vo výške 260.000 eur na spolufinancovanie k úveru. "Keďže bolo sťažené vyrovnanie bilancie rozpočtu na rok 2023, uznesenie o použití prostriedkov rezervného fondu na tento účel zrušili mestskí poslanci," pripomenul vedúci ekonomického oddelenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Handlová ide rekonštruovať mestské komunikácie za viac ako 2,8 milióna eur
Na viac ako 2,8 milióna eur vyčíslila handlovská samospráva celkovú investíciu do postupnej rekonštrukcie mestských komunikácií a chodníkov na území Handlovej.
viac
03.02.2019
Levoča má v pláne v tomto roku zrealizovať viacero investícií
Mesto Levoča chce aj v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla. Vlani sa začalo s prestavbou v rámci druhej etapy časťou A s rozpočtom na úrovni 510.000 eur.
viac
15.02.2020
Lučenec plánuje rozširovať smart prvky v doprave a ďalších oblastiach
Rozširovanie takzvaných smart prvkov je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy Lučenca pre najbližšie obdobie. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej sa mienia zamerať napríklad na oblasť dopravy či služieb obyvateľom.
viac
30.12.2022
Rekonštrukciu verejného osvetlenia chce mesto financovať z úveru
Mesto Lučenec plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, projekt chce financovať z úveru od Environmentálneho fondu vo výške viac ako 4,1 milióna eur. Zámer na decembrovom zasadnutí odobrilo mestské zastupiteľstvo. Uviedol to hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %