Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
16.12.2016 05:53

Medzilaborciam schválili dotáciu na škôlku pre deti z rómskych komunít


Ilustračná snímka: (minv.sk).


Medzilaborce boli úspešné pri získavaní dotácie na projekt výstavby materskej školy na Zámočníckej ulici pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán mestu schválilo na projekt sumu 617 500 eur.


Spolufinancovanie vo výške 5 %, ktoré predstavuje sumu 32 500 eur, vyčlení samospráva z vlastného rozpočtu. Informoval o tom primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. S realizáciou stavby by podľa jeho slov mohli začať na jar budúceho roka.       

V súčasnosti žije v Medzilaborciach podľa primátora približne 75 detí vo veku tri až šesť rokov práve z tohto prostredia a tento počet narastá. "Cieľom projektu je zvýšiť ich zaškolenosť tak, aby v základných školách mali lepšie podmienky na štúdium, aby mohli v prvom ročníku normálne nabehnúť na proces výučby," vysvetlil primátor s tým, že realizáciou projektu chcú dosiahnuť, aby si žiaci osvojili základné povinnosti, hygienické návyky a pod. Na území mesta sú k dispozícii v súčasnosti dve predškolské zariadenia. Deti z MRK ich zväčša nenavštevujú. Jedným z dôvodov je podľa slov Višňovského fakt, že sa nenachádzajú v blízkosti ich bydliska.       

V Medzilaborciach je zriadené tiež komunitné centrum, ktoré poskytuje služby sociálne odkázaným obyvateľom mesta. Nachádza sa v bývalých priestoroch strojárskeho učilišťa na Zámočníckej ulici, pracuje v ňom jeden zamestnanec. V jeho kompetencii je napríklad mapovanie potrieb zmienenej komunity v oblasti sociálnych služieb, poradenstvo v oblasti prípravy na školskú dochádzku a vyučovanie, preventívne aktivity, realizácia záujmovej činnosti, organizácia podujatí, voľnočasových aktivít pre deti a mládež a ďalšie činnosti.       

Terénnu sociálnu prácu vykonávajú v meste štyria ľudia. Pracujú v prostredí, v ktorom občania bývajú. Podľa slov Višňovského riešia najmä finančné problémy, ako sú splátkové kalendáre, voda, elektrina a plyn. Zamestnancov financuje samospráva. Od februára budúceho roka by sa prostredníctvom projektu mohol zvýšiť ich počet na deväť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2016
V Medzilabociach chcú postaviť škôlku pre deti z rómskych komunít
V meste chcú postaviť materskú školu pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Stáť by mala na Zámočníckej ulici za komunitným centrom. Rozhodli o tom mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí, na ktorom schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.
viac
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
15.01.2018
V obci Babiná budú deti od septembra chodiť do novej škôlky
V Babinej bude najmenším obyvateľom obce od septembra slúžiť nová materská škola (MŠ). Momentálne sa stavia na mieste pôvodnej budovy MŠ, ktorá pochádzala ešte z konca 19. storočia.
viac
28.07.2020
V areáli škôlky na Bernolákovej ulici začnú s výstavbou jaslí
V utorok (28. 7.) sa začína výstavba detských jaslí v areáli materskej školy na Bernolákovej ulici v Malackách. Mesto o tom informuje na webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %