Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
14.06.2024 01:15

Martin si pripomína 740. výročie prvej písomnej zmienky


Mesto Martin


Tri historické okamihy si pripomenú v závere tohto týždňa v metropole Turca. Trojdňový program spájajúci históriu, kultúru, literatúru, hudbu či folklór je nielen oslavou 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste Martin, ale aj 30. výročia uzákonenia Martina ako centra národnej kultúry Slovákov.


Štyridsaťročné jubileum zároveň oslávia Turčianske slávnosti folklóru. Informoval o tom Miroslav Hamar z kancelárie primátora mesta.         

Dni mesta Martin majú podľa jeho slov atraktívnou formou pripomenúť širšej domácej i medzinárodnej verejnosti, že Martin bol od šesťdesiatych rokov 19. storočia do roku 1918 prirodzeným, hoci administratívnou cestou neschváleným, hlavným mestom Slovenska. "Jedinečné zásluhy metropoly Turca na poli kladenia trvalých základov a postupného všestranného rozvoja domácej kultúry, umenia, vedy, vzdelávania, školstva a osvety boli pred 30 rokmi premietnuté do zákona o Martine ako centre národnej kultúry Slovákov," pripomenul Hamar.        

 Práve spomínané tridsaťročné jubileum si na piatkovom slávnostnom zasadnutí pripomenie Rada národnej kultúry. Ešte predtým je na Divadelnom námestí pripravený Festival kreativity pre deti i dospelých. Sobotňajší (15. 6.) program sa začne o 10.00 h Stredovekým dňom v Hviezdoslavovom parku. O 13.00 h je plánovaný historický sprievod mestom s jazdcami na koňoch, ktorý potom odštartuje pestrú paletu tanečných a hudobných vystúpení na Divadelnom námestí.         

Záverečný deň osláv bude patriť folklóru. V Múzeu slovenskej dediny sa uskutoční 40. ročník Turčianskych slávností folklóru. Popri detských folklórnych súboroch vystúpia aj hosťujúce kolektívy zo zahraničných partnerských miest a hlavným hosťom slávností bude Folklórny súbor Marína zo Zvolena.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
10.01.2017
Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov
Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.
viac
08.02.2021
Príbovce majú po pätnástich rokoch svoju ďalšiu pohľadnicu
Pohľadnicu s názvom „Spoznajte našu históriu ... Príbovce v roku 1927“ vydali pri príležitosti 790. výročia prvej písomnej zmienky o obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %