Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.11.2018 10:41

Maketa Mohyly gen. Milana Rastislava Štefánika sa stala realitou


Snímka: Mgr. Anna Abramovičová


Obec Košariská získala v tomto roku podporu verejnosti v rámci 2. ročníka participatívneho komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja počtom hlasov 696, čím sa nápad výroby makety Mohyly gen. Milana Rastislava Štefánika zo 41 podaných projektov umiestnil na 2. mieste.


Od júla 2018 obec Košariská aktívne pracuje na jej výrobe a na príprave jej konečného umiestnenia v parku pri rodnom dome M. R. Štefánika v Košariskách. Vďaka spolupráci a participácie verejnosti sa projekt v týchto dňoch stal realitou.

Hlavným zámerom projektu bolo priblíženie miesta posledného odpočinku významného rodáka z Košarísk – bradliansku Mohylu gen. Milana Rastislava Štefánika, jedinečné dielo architekta Dušana Jurkoviča, návštevníkom Múzea M. R. Štefánika, najmä však ľuďom so zdravotným postihnutím, pre ktorých je samotná návšteva mohyly takmer nemožná. Jedná sa hlavne o zrakovo a telesne postihnutých občanov.

Uvedený zámer sme naplnili vyrobením modelu Mohyly M. R. Štefánika, ktorý sa stal obohatením stálej expozície múzea v Košariskách. Túto maketu sme umiestnili vo verejných priestoroch v parku pred rodným domom M. R. Štefánika a súčasne v blízkosti parkoviska pre autobusové zájazdy. Z týchto dôvodov je mohyla dobre viditeľná z hlavnej cesty pre všetkých návštevníkov obce Košariská. Svojou polohou súčasne plní funkciu atraktívneho pútača nielen k samotnému Bradlu, ale aj k iným dôležitým turistickým cieľom kopaničiarskeho regiónu spojených s osobnosťou gen. Milana Rastislava Štefánika v priamom či v nepriamom prepojení, a to formou výroby a osadenia dvoch drevených stojanov s mapami a legendou. Zamerali sme sa na dôležité historické miesta regiónu, ktoré sú spojené s rodinou Štefánikovcov, s obdobím revolučných rokov 1848-49, ďalej s obdobím rokov 1. svetovej vojny, 2. svetovej vojny a odboja.

Realizácii samotného modelu predchádzala dlhodobá príprava, ktorá spočívala v podrobnom preštudovaní stavebných detailov samotnej mohyly a mapovaní historických súvislostí regiónu. Preto pri príprave modelu autor Fedor Mikulčík od júla 2018 komunikoval s predstaviteľmi odbornej verejnosti, ktorí sa dlhodobo venujú danej téme v našom regióne. Tiež využil informácie, ktoré v minulosti získal od priamych pamätníkov výstavby mohyly - obyvateľov priľahlých obcí či údajov kroniky obce Košariská a archívnych materiálov mesta Brezová pod Bradlom. Súčasne nezastupiteľnú úlohu pri realizácii projektu zohrala spolupráca so Strednou odbornou školou pre nevidiacich v Levoči, vďaka ktorej sú súčasťou makety i informačné texty v Braillovom písme.

K realizácii projektu aktívne pristupovali aj samotní členovia Zastupiteľstva obce Košariská, ktorí vypomáhali pri výbere a úprave miesta samotného osadenia makety mohyly. Terénne práce a práce na drevených paneloch sa začali realizovať priebežne v mesiacoch september a október.

Slávnostné uvedenie do života plánujeme na budúci rok v máji, čím chceme prispieť zaujímavou aktivitou do celonárodných osláv, ktoré sa budú konať 4. mája 2019 pri príležitosti 100. výročia úmrtia gen. Milana Rastislava Štefánika.

Autor: Mgr. Anna Abramovičová


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
30.09.2018
TSK ako prvý kraj zavádza participatívne rozpočty na stredných školách
Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) otvárajú v školskom roku 2018/2019 pilotný ročník zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti kraja.
viac
09.02.2019
Školenie koordinátorov župných stredných škôl oživil praktický workshop
Pilotný projekt Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý do života uviedol prvú dotačnú schému na zavádzanie participatívnych rozpočtov v prostredí župných stredných škôl, sa opäť posúva o krok vpred.
viac
13.06.2023
Za komunitné projekty hlasovalo v TSK rekordných takmer 35 000 ľudí
Za komunitné projekty v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) hlasovalo v rámci participatívneho-komunitného rozpočtu (PKR) rekordných takmer 35 000 obyvateľov kraja. Informovala o tom Barbora Jánošková z komunikačného oddelenia Úradu TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %