Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.01.2022 03:20

Lučenec a Balassagyarmat by opäť mohla spájať osobná železničná doprava


Snímka zo stretnutia. Zdroj: (MsÚ).


Samosprávy mesta Balassagyarmat v severomaďarskej Novohradskej župe a Lučenca majú záujem na rozvoji železničnej dopravy v údolí rieky Ipeľ, a v rámci nej na obnove osobnej železničnej dopravy medzi uvedenými mestami.


Primátorka mesta Alexandra Pivková sa vo štvrtok 13. januára spolu so zástupcami mestského úradu, OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie a mestského múzea zúčastnila pracovného stretnutia na pôde primátora mesta Balassagyarmat Csah Gábora. Hlavnou témou rokovania bolo znovuobnovenie železničného spojenia medzi oboma mestami za účelom rozvoja turistiky a osobnej prepravy. Okrem toho však obaja primátori vyjadrili záujem vytvoriť partnerskú dohodu oboch miest v záujme rozvoja ďalšej spolupráce aj v iných oblastiach, od kultúry až po investičné projekty, ktoré by mohli byť v budúcnosti podporené aj z fondov Európskej únie. Okrem toho sú výsledkom stretnutia aj konkrétne kroky s týmto plánovaným časovým harmonogramom:

• marec 2022 - Konferencia obnovy železničného spojenia v Lučenci,

• máj 2022 - Spoločné májové kultúrno-turistické podujatie v Lučenci spojené so slávnostným otvorením cyklotrás v meste,

• september 2022 - Spoločné podujatia na oboch stranách hranice k Dňom Ipľa.

Rieka Ipeľ, ktorá je hranicou a zároveň ponúka možnosti spolupráce, je symbolom spojenia oboch miest s cieľom rozvíjať nielen obe mestá, ale aj región Novohrad. Primátorka a delegácia navštívili okrem iných pamätihodností mesta aj prvé Múzeum bicyklov v Balassagyarmate a stretli sa s jej riaditeľom Miklósom Olexom, ako jedným z partnerov možnej spolupráce aj na tejto úrovni.

Stretnutie prinieslo pozitívne plány a konkrétne kroky, ktorých napĺňanie môže síce prípadná nepriaznivá pandemická situácia odsunúť, no určite len na nevyhnutný čas, keďže základy spolupráce sú pevne položené.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Trnavská župa zintenzívňuje cezhraničnú spoluprácu s Juhomoravským krajom
Delegácia vedená trnavským županom Jozefom Viskupičom navštívila v dňoch 20. a 21. augusta 2020 Juhomoravský kraj.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %