Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
15.08.2024 10:10

Lesopark v MČ Pereš oficiálne otvorili


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Lesopark v košickej mestskej časti (MČ) Pereš v stredu oficiálne otvorili. V skúšobnej prevádzke bol približne od prelomu januára a februára, odkedy zrealizovali niekoľko menších úprav. Pre TASR to uviedol starosta Pereša Peter Kavuľa.


Vstupy do lesoparku vedú z ulíc Haburská, Krompašská a Krásnohorská. Jeden z prístupov vedie aj od miestneho zariadenia pre seniorov. "Nové miesto na oddych sa rozprestiera na ploche 56 hektárov a ponúka takmer 7,8 kilometra chodníkov. Návštevníkom slúži päť veľkokapacitných altánkov s piknikovými stolmi, 21 lavičiek a 26 odpadkových košov," uvádza mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že náučný chodník s mobiliárom poskytuje informácie o miestnych drevinách, hmyze, hubách či vtákoch.         

Projekt stál približne 340.000 eur. Financovaný bol prevažne z dotácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, pričom MČ prispela sumou 17.000 eur. Podľa starostu lesopark denne navštívi približne 500 ľudí. "Naším hlavným cieľom bolo premeniť tento krásny, ale zanedbaný les na priestor, ktorý môže slúžiť všetkým obyvateľom Pereša a širokej verejnosti. Les sme vyčistili od polámaných a suchých stromov, čím sa zlepšila jeho priehľadnosť a bezpečnosť," povedal.         

Aby sa predišlo nežiaducej činnosti a vandalizmu, pri každom zo štyroch vstupov do lesoparku umiestnili závory, ktoré bránia vjazdu terénnych vozidiel a štvorkoliek. Celé územie je zároveň monitorované fotopascami, ktoré dohliadajú na bezpečnosť a vybavenia lesoparku.         

Primátor Jaroslav Polaček uviedol, že prioritou mesta je poskytnúť obyvateľom možnosti aktívneho oddychu v bezprostrednej blízkosti Košíc a snažia sa zveľaďovať mestské lesy. Pripomenul, že tento projekt vzišiel z iniciatívy MČ, ktorá ho zrealizovala a dala do užívania nielen vlastným obyvateľom, ale všetkým Košičanom. "Spoločným cieľom je, aby do lesoparku mohli chodiť rodiny s deťmi, s kočiarmi, hendikepovaní či starší ľudia," dodal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
18.05.2019
Mestské lesy Košice symbolicky otvorili cyklotrasu dlhú desať kilometrov
Novú označenú cyklotrasu v sobotu symbolicky otvorili Mestské lesy Košice. Približne desať kilometrov dlhá trasa vedie z mestskej časti Dargovských hrdinov, respektíve z Furče cez Hrašovík a Beniakoviec až na Zelený dvor.
viac
31.01.2023
Mesto otvorilo novopostavené Centrum komunitných sociálnych služieb
Mesto Košice v utorok slávnostne otvorilo Centrum komunitných sociálnych služieb v mestskej časti Krásna. Jeho súčasťou je Zariadenie pre seniorov (ZpS), Zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS), Denný stacionár a Útulok pre rodiny s deťmi.
viac
12.02.2024
V mestskej časti Pereš vznikol lesopark za asi 340-tis. eur
Košická mestská časť (MČ) Pereš vybudovala lesopark. Stálo to asi 340-tis.eur. Ako pre TASR povedal tamojší starosta Peter Kavuľa, denne ho navštívi zhruba 500 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %