Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.07.2018 10:47

Legendárnemu Ladislavovi Chudíkovi osadili na Hájnom grúni pamätník


Ilustračná snímka TASR


Slovenskú hereckú legendu Ladislava Chudíka pripomína pamätník, ktorý na jeho pamiatku osadili Lesy SR, š.p. v spolupráci s obcou Hronec v prostredí Hájneho grúňa. Toto miesto, ktoré bolo jeho obľúbeným, leží vysoko nad umelcovou rodnou obcou Hronec.


Pamätník slávnostne odhalia v piatok 13. júla. "Ide o miesto, ktoré si umelec sám vybral ako miesto posledného odpočinku a jeho najbližší splnili jeho vôľu, keď v úzkom kruhu priateľov rozsypali jeho prach na tomto mieste, aby splynul s horou, ktorú od detstva tak veľmi miloval," priblížil hovorca podniku Radko Srnka. Okrem toho, že bol tento legendárny herec úzko spätý so svojím rodiskom, preukazoval aj veľkú podporu lesníkom, o čom svedčí množstvo lesníckych podujatí, na ktorých sa zúčastnil.

 Pamätník z umeleckej dielne Matúša Jančuru je modernou sochou s netradičným riešením, vytvorený z kameňa a ocele. Podľa slov autora má dve symbolické roviny: „Žulový podstavec symbolizuje spätosť majstra Chudíka s jeho rodnou zemou a letiace oceľové pláty symbolizujú rozlet a pôsobenie jeho talentu vo svete. Druhá rovina sa viaže k inšpirácii divadelným scenárom, s ktorým majster každodenne pracoval a jednotlivé listy s názvami postáv, ktoré stvárnil, rozfukované vetrom, sú jeho životným dielom, ktoré sa rozletelo a umelcovým talentom oblažilo svet."      

Odhalenie pamätníka sa realizuje pred Dňom stromu - sviatkom všetkých, ktorí majú radi les.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
22.12.2017
Vianočnými stromčekmi spríjemnia sviatky pacientom po celom Slovensku
Prostredie v nemocniciach pacientom aj zdravotníkom počas vianočných sviatkov spríjemnia živé vianočné stromčeky. Agrorezort daroval prostredníctvom Lesov SR 150 živých slovenských ihličnanov do nemocníc po celom Slovensku.
viac
28.10.2018
V Turčianskom Sv. Martine pred 100 rokmi prijali Deklaráciu slovenského národa
Pred 100 rokmi v Turčianskom Svätom Martine účastníci deklaračného zhromaždenia, ktoré zvolal politik a advokát Matúš Dula, prijali 30. októbra 1918 Deklaráciu slovenského národa, známu aj pod názvom Martinská deklarácia.
viac
01.06.2021
Lesy SR otvárajú na Deň detí prvú Lesnú školu na Slovensku
Lesy SR otvárajú v utorok 1. júna Lesnú školu v Leviciach. Jej zriadenie je súčasťou cezhraničného projektu s maďarskými lesníkmi z Ipoly Erdö.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %