Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.08.2019 02:20

Legendárne staré trolejbusy v Žiline končia


Trolejbusy typu 14Tr a 15Tr najazdili počas svojej dlhoročnej histórie v Žiline tisícky kilometrov. Ilustračná snímka.


Zo žilinských ciest sa už o pár dní vytratia trolejbusy typu Škoda 14Tr a 15Tr. Kedysi najčastejšie používané trolejbusy slúžili Dopravnému podniku mesta Žiliny (DPMŽ) 25 rokov a stali sa symbolom zavedenia žilinskej trolejbusovej dopravy v roku 1994.


Trolejbusy typu 14Tr a 15Tr najazdili počas svojej dlhoročnej histórie v Žiline tisícky kilometrov, previezli množstvo Žilinčanov a návštevníkov mesta, no posledných pár rokov slúžia už len ako záložné vozidlá. „Dopravný podnik mesta Žiliny vďaka úspešnej realizácii investičných projektových zámerov spolufinancovaných z Európskych fondov výrazne omladil vozidlový park trolejbusov. Vďaka tomu sa v pravidelnej prevádzke vyskytujú už len nízkopodlažné trolejbusy,“ vysvetlil riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík. Staré trolejbusy tak ustúpia novým ekologickejším a onedlho vyjdú do ulíc mesta naposledy.

S poslednými „štrnástkami“ a „pätnástkami“ sa DPMŽ rozlúči okružnými jazdami na nostalgickej linke č. 94 už budúcu sobotu 17. augusta 2019. Linka bude premávať v polhodinových intervaloch cez najväčšie sídliská so začiatkom a ukončením na zastávke Kvačalova, DPMŽ, ktorá bude mimoriadne pre túto linku umiestnená priamo v areáli depa. „V depe bude pre návštevníkov pripravený sprievodný program, napríklad prezentácia fungovania trolejbusovej výhybky, odbavovací a informačný systém, technológia a ukážka vozidiel. Pripravená bude aj pamätná pečiatka, vystrihovačka trolejbusu a súťaž o tričká s motívom rozlúčky,“ doplnil Ján Barienčík. Staré trolejbusy však zo Žiliny neodídu úplne. Dopravný podnik si podľa riaditeľa plánuje ponechať dva z nich ako historické vozidlá.

Za posledné dva roky pribudlo v Žiline 27 nových nízkopodlažných trolejbusov. V prvom štvrťroku budúceho roka by sa mal ich počet rozšíriť o ďalšie dva, ktorú budú mať pomocný batériový pohon. „Cestovanie mestskou hromadnou dopravou v našom meste sa vďaka modernizácii stalo oveľa atraktívnejším. Máme nové moderné a najmä ekologické vozidlá, ktoré šetria životné prostredie. Rekonštruujeme zastávky, finišujeme s realizáciou projektu preferencie dopravy. Verím, že všetky tieto novinky prinesú cestujúcim kvalitu, pozitívne ovplyvnia zrýchlenie, no najmä spoľahlivosť a bezpečnosť prepravy MHD,“ uzavrel primátor Žiliny Peter Fiabáne.

 

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2016
Pozrite si príbeh najznámejšieho palatína
Žilinská župa vytvorila ďalšie jedinečné video. Jeho cieľom je pri príležitosti 400. výročia úmrtia Juraja Turza priblížiť život najznámejšieho uhorského palatína.
viac
23.11.2017
Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky
Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.
viac
04.08.2018
Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti
Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta.
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %