Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.06.2017 11:05

László Sólymos: Separovanie odpadu musí byť pre krajinu výhodné


Logo MŽP SR


Envirorezort v najbližšom čase predloží do legislatívneho procesu aplikačnú novelu zákona o odpadoch, založenú na princípe znečisťovateľ platí. Tu ju budú môcť pripomienkovať ostatné ministerstvá, samosprávy a ďalšie inštitúcie.


Sprehľadniť systém odpadov, znížiť administratívu pre malých podnikateľov a zaviesť sankcie pre tých, ktorí konajú v rozpore s platnými zákonmi. To je časť opatrení aplikačnej novely zákona o odpadoch, ktorá je založená na princípe znečisťovateľ platí.

„Musíme nový odpadový systém nastaviť tak, aby sa na Slovensku oplatilo separovať, recyklovať a tvoriť minimum odpadu. A pritom dosiahnuť, aby systém zbytočne nezaťažoval obyvateľov, obce a podnikateľov,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Zmeny v aplikačnej novele odbremenia zhruba 2500 menších podnikateľov a živnostníkov. Tým, ktorí uvedú na trh do 100 kilogramov obalov či neobalov, po novom odpadne povinnosť uzatvárať zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV). Musia sa len jednorazovo zaregistrovať na ministerstve, viesť evidenciu, či skutočne vyprodukovali deklarované množstvo odpadu a tieto údaje ročne ohlasovať. To im ušetrí náklady i administratívu.

Častou pripomienkou zo strany výrobcov bolo, že dostatočne nevidia do hospodárenia ich organizácie zodpovednosti. Aplikačnou novelou preto rezort zavedie dozorný orgán v organizácii, kde bude zastúpený štát a samotní výrobcovia.

Zavedú sa aj sankcie pre OZV v prípade, že pre obce, ktoré poctivo separujú, nezabezpečia zberné nádoby na triedený zber.

 Dva milióny ton komunálneho odpadu

 Rezort životného prostredia prijíma aj ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je zelenšie a čistejšie Slovensko. „Slovensko si skrátka nezaslúži povesť skládkovej veľmoci. Prvé kroky v boji proti odpadu máme za sebou,“ doplnil šéf envirorezortu.

Na Slovensku je stále niekoľko skládok, na ktoré už sa nesmie odpad navážať. Napriek tomu nie sú oficiálne uzatvorené. V parlamente preto schválili novelu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Vďaka nej nebudú môcť niektorí prevádzkovatelia skládok umelo predlžovať proces ich uzatvárania.

Odpadová legislatíva prechádza od roku 2016 veľkými zmenami. Dôvodom je fakt, že na Slovensku sa vyprodukujú takmer 2 milióny ton komunálnych odpadov a až vyše dve tretiny z tohto množstva skončia na skládkach odpadov. Slovensko má pritom povinnosť do roku 2020 triediť a recyklovať 50 percent všetkých komunálnych odpadov. Zákon o odpadoch zaviedol systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov, kedy sa o všetok vytriedený odpad postarajú výrobcovia. Samosprávy takýto odpad stojí nula eur a zostávajú im len náklady na zmesový a biologicky rozložiteľný odpad.

Obecné noviny č. 21-22/2017 na str. 16.

 

 

Autor: (ts - Odbor komunikácie MŽP SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 získala Hriňová
MŽP SR udelilo v priestoroch historickej radnice v Banskej Bystrici Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
24.01.2017
Minister L. Sólymos avizuje zdraženie skládkovania odpadov
Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes (24. 1.) na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos.
viac
22.02.2018
L. Sólymos: Na podporu environmentálneho vzdelávania pôjde takmer 155-tis. eur
Takmer 155-tis. eur zo Zeleného vzdelávacieho fondu (ZVF) si rozdelia organizácie tretieho sektora so zameraním na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu.
viac
19.07.2018
L. Sólymos: Zvýšenie poplatkov za skládkovanie vláde predložíme v auguste
Novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadov plánuje envirorezort predložiť na augustové rokovanie vlády. V rozhovore pre TASR to povedal minister životného prostredia László Sólymos.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %