Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.05.2023 03:20

Kvetinový trh pri kaštieli v Betliari budú sprevádzať špeciálne prehliadky


Banner.


Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Betliar aj tento rok chystá v areáli kaštieľa Andrássyovcov v Betliari Kvetinový trh.


Spolu s remeselníckym trhom sa uskutoční prvý májový víkend (6.-7. 5.). Súčasťou podujatia budú aj špeciálne prehliadky kaštieľa. Zo SNM - Múzea Betliar to uviedla Veronika Straková.

"Z historických archívnych údajov vieme, že súčasťou tohto areálu boli aj skleníky, kde sa pestovalo tropické ovocie či veľké rozárium - teda miesto na pestovanie ruží. V našom historickom parku sa nachádza viacero nepôvodných cudzokrajných drevín, ktoré ho ozvláštňujú. Tieto dreviny sem privážali," uviedla.

Podujatie organizujú od roku 2016. V budúcnosti sa podľa jej slov možno inšpirujú aj kvetinovým sprievodom, ktorým šľachta kedysi vítala jarné obdobie. "Konal sa vo Viedni, išlo o veľký sprievod šľachtických kočov, ktoré boli vyzdobené kvetmi a girlandami," vysvetlila Straková.

Pripomenula tiež, že pri každom podujatí sa snažia pripraviť pre verejnosť aj špeciálne prehliadky zo zákulisia životného štýlu aristokracie. V súvislosti s nadchádzajúcim Kvetinovým trhom pôjde o prehliadky s názvom "Šľachtické a šľachtené. Kvety v zbierkach Andrássyovcov". Prebiehať budú v sobotu každú hodinu od 11.00 do 16.00 h.

SNM - Múzeum Betliar organizuje počas roka viacero podujatí. Sú medzi nimi napríklad Poľovnícke dni Gejzu Andrássyho, Piknik, Párty v parku, Operný večer a ďalšie. Podrobný program je zverejnený na webovej stránke múzea.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2017
Veteráni v Skanzene Vychylovka
Všetci milovníci staručkého, ale stále spoľahlivého automobilu značky Trabant, sa opäť stretnú na Kysuciach.
viac
12.04.2019
V múzeu v Galante sa bude Veľká noc oslavovať tradičným podujatím
Rodinné podujatie Veľká noc v múzeu môžu v sobotu (13. 4.) navštíviť záujemcovia z Galanty a celého regiónu. Vo Vlastivednom múzeu v Galante budú pre nich pripravené tvorivé dielne, ukážky remeselnej výroby i hudobný program.
viac
03.05.2019
Počas víkendu je v kaštieli kvetinový trh, jarmok i bezplatné vstupy
Kvetiny, bonsaje, sukulenty, ale aj výrobky gemerských remeselníkov budú na tradičnom kvetinovom trhu a remeselníckom jarmoku, ktorý cez víkend organizuje Múzeum Betliar v okrese Rožňava.
viac
28.07.2023
Na podujatí Rajecká Anča odvezú cestujúcich zo Žiliny do Rajca historické vozne
Jazdu historickými železničnými vozňami medzi Žilinou a Rajcom môžu absolvovať účastníci podujatia Rajecká Anča. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej sa uskutoční v sobotu 12. augusta a v nedeľu 13. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %