Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2015 02:03

Kúpele Luhačovice pokračujú v budovaní česko-slovenskej vzájomnosti


Malebné prostredie Moravy ponúka skvelú príležitosť na výlet a relax. (Foto: Lazneluhacovice.cz)


Kultúrne leto v Kúpeľoch Luhačovice zaznamenalo od 3. do 5. septembra ďalší zo svojich vrcholov. Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice pripravila 3. ročník Dní slovenskej kultúry.


Podľa výkonného riaditeľa Kúpeľov Luhačovice Jiřího Dědeka v poradí už tretí ročník obnovenej tradície stretávania sa a podpory česko-slovenskej vzájomnosti nadväzuje na tradíciu Československých porád, ktoré sa konali v Luhačoviciach v rokoch 1908 - 1938. V Luhačoviciach pôsobili začiatkom minulého storočia tri výrazné osobnosti pochádzajúce zo Slovenska, ktoré spájal okrem priateľstva aj vrelý vzťah k tunajším kúpeľom.

Boli nimi architekt Dušan Samuel Jurkovič, ktorého krásne stavby zdobia kúpele až do súčasnosti, národný buditeľ, kúpeľný lekár a iniciátor stretnutia Čechov a Slovákov MUDr. Pavol Blaho a správca Cyril Holuby, ktorý založil v Luhačoviciach miestnu odbočku spolku českoslovanskej jednoty. Traduje sa, že MUDr. P. Blaho s C. Holubym boli „luhačovickými Slovákmi“, ktorí sem začali pozývať svojich slovenských priateľov, aby proklamovaná československá jednota nebola prázdnym pojmom. Jednému z nich – P. Blahovi, bola venovaná tohtoročná výstava v Hale Vincentka.

Bavili filmy aj folklór

Dni slovenskej kultúry uviedli už v utorok 2. septembra film Mareka Ťapáka ,,Tanec medzi črepinami“. V stredu 3. septembra sa predstavila Eva Pavlíková v divadelnej monodráme Skok z výšky. Piatkový podvečer patriť folklórnemu súboru Skaličan. V programe Skaličan zdraví Luhačovice sa súbor predstavil s programom zostaveným z tancov a piesní z okolia Skalice a Záhoria (skalické svadobné tance, tance z Brodského, Vrboviec, Lopašova, Mokrého Hája a Myjavy).

Program bol aj pripomienkou 110. výročia založenia Spolkového domu, dnešného Domu kultúry v Skalici, ktorého postavenie inicioval MUDr. Pavel Blaho, politik, publicista a lekár pôsobiaci aj v Luhačoviciach. Zlatým klincom tohtoročných Dní slovenskej kultúry bol koncert skupiny Fragile v sobotu 5. septembra v Lázeňskom divadle.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %