Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.10.2019 01:10

KSK plánuje otvoriť špecializované zariadenie v Prakovciach aj v Šemši


Ilustračná snímka, zdroj: Košice Online


Prvé autistické centrum v Košickom kraji s celoročnou pobytovou formou by malo vzniknúť v Prakovciach v okrese Gelnica.


Špecializované zariadenie s pobytovou formou pre ľudí s duševnými ochoreniami kombinovanými s výraznými poruchami správania chce Košický samosprávny kraj (KSK) otvoriť v Šemši v okrese Košice-okolie. Rozhodovať o tom budú krajskí poslanci na svojom pondelkovom (21. 10.) zastupiteľstve. Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková, ide o optimalizáciu siete sociálnych služieb v zariadeniach kraja.       

Autistické centrum by malo vzniknúť v existujúcom domove sociálnych služieb Idea - Domov sociálnych služieb (DSS) v Prakovciach, kraj ho plánuje otvoriť 1. júla 2020. Cieľovou skupinou sú osoby s pervazívnou vývinovou poruchou, kam patria diagnózy, ako napríklad autizmus alebo Aspergerov syndróm. „Špecializované zariadenie s celoročným pobytom pre ľudí s poruchou autistického spektra v Košickom kraji v súčasnosti neexistuje, pričom počet detí s týmto ochorením každoročne narastá. S tým súvisí aj rastúci dopyt občanov po tomto type služby, na ktorý chceme reagovať. Ide o celoslovenský, dlhodobo neriešený problém,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.       

Pobytovú formu by malo využívať 25 klientov do 25 rokov. V Idea - DSS eviduje kraj nadstav pracovníkov, preto podľa neho na nový typ služby nebude potrebné prijímať ďalších zamestnancov. „Personálny normatív pre špecializované zariadenie je 1,3 klienta na jedného pracovníka, avšak prax ukazuje, že pre túto náročnú cieľovú skupinu je nutné zabezpečiť minimálne dvoch pracovníkov na jedného klienta,“ dodal Trnka.       

Ďalšou nedostatkovou sociálnou službou v KSK je podľa samosprávy aj špecializované zariadenie s pobytovou formou pre ľudí s duševnými ochoreniami kombinovanými s výraznými poruchami správania. To má od 1. marca 2020 vzniknúť v zariadení LÚČ - DSS v Šemši v okrese Košice-okolie. Využívať by ho mohlo 25 klientov bez obmedzenia veku. „Pre danú cieľovú skupinu je v Košickom kraji k dispozícii len jedno zariadenie s kapacitou 30 miest, ktoré sa nachádza v Trebišove. Avšak pre nevyhovujúce podmienky ho nemožno plne využívať, objekt si vyžaduje rekonštrukciu,“ uzavrel Trnka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Mesto ocenilo prácu kuchárov a kuchárok školských zariadení
Pri príležitosti Svetového dňa výživy mesto Prešov v PKO – Čierny orol ocenilo v utorok (16. 10.) prácu kuchárov a kuchárok v materských a základných školách. Už 11-krát tam podľa tlačovej referentky mesta Lenky Novotnej boli lákavé a chutné jedlá. Tento ročník bol venovaný téme obilnín.
viac
18.04.2020
Bratislava spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach
Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory.
viac
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
11.03.2021
Na inovatívne projekty kultúrnych inštitúcií v KSK pôjde 150 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) prerozdelí v tomto roku na inovatívne projekty vo svojich kultúrnych zariadeniach 150 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %