Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.03.2023 12:35

Kraju sa podarilo ušetriť na energiách, vyše milión eur pôjde na dotácie


Sídlo BBSK.


Hoci v pôvodnom rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na rok 2023 neboli vyčlenené žiadne finančné prostriedky na dotácie, vo štvrtok poslanci Zastupiteľstva BBSK schválili na tento účel 1 100 000 eur.


Úradu a organizáciám v pôsobnosti kraja sa podarilo ušetriť na energiách, úspora od vlaňajšieho októbra do konca februára predstavovala 21 percent. Informoval o tom počas prestávky rokovania v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že ich cieľom bolo 15 percent.

"Na pomoc pre obce a mestá, na rozvoj cestovného ruchu, sociálnych služieb či športovej infraštruktúry sme v rozpočte mali nulu, pretože sme čelili vysokým cenám energií a zásahom vlády do našich rozpočtov. Na jednej strane nám bezprecedentným a neprimeraným spôsobom zvyšovali náklady bez toho, aby ich kompenzovali a na druhej strane, čo je najväčší hriech súčasnej vlády, siahli samosprávam na významný objem zdrojov cez odvodový, respektíve daňový bonus. Tieto prostriedky nám dnes chýbajú," konštatoval Lunter s tým, že si 'utiahli opasky', aby sa podarilo načerpať rozpočet a vrátiť sa k dotačným schémam.

BBSK vyčlenil 610 000 eur ako priamu pomoc pre mestá, obce a občianske združenia na organizáciu kultúrneho života, 70 000 eur na detské tábory pre sociálne odkázané rodiny a rovnaká suma je určená aj na podporu rozvoja sociálnych služieb, aby seniori mali dôstojné podmienky v zariadeniach kraja. Ďalších 100 000 eur pôjde na podporu zdravotníctva a taká istá suma aj do rozvoja cestovného ruchu a na drobnú turistickú infraštruktúru. Suma 150 000 eur bude smerovať na podporu športovej infraštruktúry, obnovu ihrísk či vybavenia telocviční.

V súčasnosti kraj eviduje viac než 1300 žiadateľov o dotácie. Vlani mal na tento účel k dispozícii viac než 2,6 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest
Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.
viac
28.04.2020
Dopady pandémie boli témou rokovania župného zastupiteľstva
Župní poslanci rokovali po trojmesačnej prestávke prostredníctvom videokonferencie. Prvé virtuálne zastupiteľstvo prinieslo správu o finančnom dopade pandémie na kondíciu Žilinskej župy, ako aj rozhodnutie o zrušení dotácií, či schválenie odkladu splátok úveru.
viac
28.05.2020
PSK nezrušil grantové výzvy, časť peňazí však nerozdelí
Prešovskí krajskí poslanci odsúhlasili na pondelkovom (25. 5.) rokovaní viacero zmien v poskytovaní dotácií z rozpočtu kraja. Granty pre obce, mestá, organizácie a cirkvi ostali zachované.
viac
25.08.2020
Krajskí poslanci rozdelili v rámci výzvy pre región 2,2 milióna eur
Rozvoj cyklodopravy a cykloturizmu, výstavbu športovísk a zvýšenie kvality v sociálnych službách a paliatívnej starostlivosti podporili na svojom rokovaní v pondelok (24. 8.) prešovskí krajskí poslanci sumou 2,2 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %