Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.01.2021 09:15

Knižnice ponúkajú počas pandémie požičiavanie e-kníh a online aktivity


Ilustračná snímka.


Knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú počas pandémie ochorenia COVID-19 aktívne v online priestore. V jeseni minulého roka sprístupnili službu e-knihy, doteraz v rámci nej zaznamenali 870 výpožičiek z celkovej ponuky 9000 titulov. Pripravujú tiež rôzne online podujatia.


Informovala o tom Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Kraj do informačného systému so službou e-knihy, na ktorý postupne prešli počas roka všetky knižnice, investoval 100 000 eur a ďalších 43 000 eur poskytol knižniciam na nákup novej výpočtovej techniky.

„Čitatelia si v rámci služby môžu požičať na mesiac maximálne tri e-knihy, ktoré po dosiahnutí časového limitu z ich účtu automaticky zmiznú. Niektoré knižnice pripravili k využívaniu služby aj video návod a poskytujú telefonickú pomoc s inštaláciou súvisiacej aplikácie,” uviedla Ondriová.

Ako ďalej povedala, činnosť knižníc PSK sa v čase ich zatvorenia neobmedzuje iba na elektronické knihy. Pripravujú tiež rôzne online podujatia pre deti a rodičov zamerané predovšetkým na podporu čítania a tvorivé dielne.

„Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove sa rozhodla aktivitu Štvornožky ku knihám v období trvania pandémie preniesť aj do online priestoru. Podtatranská knižnica v Poprade ponúka na facebookovej stránke novú aktivitu Facebookové pondelky Poézie, a tiež ukážku tvorby vybraného autora alebo autorky a ponuku titulov, ktoré môžu čitatelia nájsť vo fonde knižnice,” priblížila Ondriová.

Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove pripravila v januári pre svojich detských čitateľov dva krátke online rozprávkové príbehy. Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou realizuje online prezentáciu, maľovanku a kvíz Spoznajte Šalianskeho Maťka. V januári Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni pripravila pre širokú verejnosť Túlanie po našom - poznávanie zaujímavých a menej známych miest, pamiatok i osobností regiónu Stará Ľubovňa.

Najvýraznejším virtuálnym podujatím Knižnice Jána Henkela v Levoči bude v poslednom januárovom týždni vyhodnotenie výtvarnej súťaže Môj knižný hrdina a udelenie ceny sympatie širokou verejnosťou.

„Podduklianska knižnica vo Svidníku pri príležitosti 76. výročia oslobodenia mesta Svidník uskutoční v online prostredí vedomostnú súťaž pod názvom Sloboda prišla k nám. V priestoroch Vihorlatskej knižnice v Humennom sa pripravuje výstava kníh Ladislava Grosmana ako aj kníh, v ktorých je on sám spomínaný,” dodala Ondriová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
M. Kaliňák: Vývoj dospel k nahradeniu regionálnych opatrení plošnými
Prijímanie celoplošných opatrení síce môže pôsobiť v regiónoch, kde je epidemiologická situácia momentálne priaznivá, ako nevhodné, no pri uvedomení si mobility ľudí a vývoja epidemiologickej situácie je to zrejme jediná možnosť, ako získať kontrolu nad blízkou budúcnosťou.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
03.03.2021
Do Týždňa slovenských knižníc sa zapájajú aj krajské knižnice BBSK
Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja sa aj tento rok zapájajú do Týždňa slovenských knižníc. Svoje sprievodné podujatia ponúknu deťom i dospelým v online priestore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %