Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
06.08.2024 05:15

Kaštieľ v Budmericiach a jeho expozície sú pre verejnosť zatvorené


Budmerický kaštieľ. Snímka zdroj: obec Budmerice


Priestory kaštieľa v Budmericiach vrátane prehliadok expozícií sú od utorka pre verejnosť zatvorené. Obecné služby Budmerice, ktoré boli predchádzajúcimi správcami objektu, o tom informovali na sociálnej sieti.


Vysvetľujú, že nová situácia súvisí so zmenou, ktorú prinieslo ukončenie zmluvy o spolupráci medzi Ministerstvom kultúry (MK) SR a Obecnými službami Budmerice. Sociálny podnik obce na konci júla odovzdal objekt ministerstvu.         

V súvislosti s odovzdaním objektu vznikla medzi oboma stranami kontroverzia v súvislosti so stavom objektu.         

Ministerstvo už na jar obvinilo Obecné služby Budmerice, že priestory kaštieľa užívajú bez relevantného právneho titulu. Rovnako naznačilo, že svojou činnosťou mohli spôsobiť škody na pamiatke i majetku štátu. Obec obvinenie dôrazne odmietla, upozornila že vyjadrenia MK sú nepodložené a nepravdivé, postup ministerstva hodnotí ako šikanu a poškodzovanie dobrého mena.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
17.09.2022
Obnovený modranský kaštieľ otvoria už v októbri
Kaštieľ v Modre, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, prešiel komplexnou rekonštrukciou vonkajších, ako i vnútorných priestorov. BSK tu vytvorí centrum pre vinárov, vinohradníkov, umelcov, žiakov, keramikárov, neziskové organizácie, ale i širokú laickú a odbornú verejnosť.
viac
18.04.2024
MK vyzvalo Budmerice na vypratanie kaštieľa, obec postoju rezortu nerozumie
Ministerstvo kultúry (MK) SR je presvedčené, že obec Budmerice a jej spoločnosť Obecné služby Budmerice užívajú priestory kaštieľa v majetku rezortu neoprávnene.
viac
18.04.2024
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach
Ministerstvo kultúry (MK) SR sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice (okres Pezinok) a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %