Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.12.2017 05:10

Jednu z kategórií v súťaži Zlatý mravec vyhrala aj spoločnosť z Handlovej


Na snímke zľava: Peter Kuba za vyhlasovateľa, Ing. Blažej Litva, konateľ HATER-HANDLOVÁ spol. s r. o. a Boris Susko, štátny tajomník MŽP SR. Snímka zdroj: (HATER-HANDLOVÁ spol. s r. o.).


Vo štvrtok (23. novembra) sa v rámci medzinárodného kongresu Deň odpadového hospodárstva 2017, ktorý sa uskutočnil v Bratislave, udeľovali ceny laureátom 12. ročníka súťaže Zlatý mravec 2017. Víťazom v kategórií Komunálne odpadové hospodárstvo sa stala spoločnosť HATER-HANDLOVÁ spol. s r. o..


Spoločnosť HATER-HANDLOVÁ spol. s r. o., patrí k menším regionálnym spoločnostiam poskytujúcim služby v oblasti odpadového hospodárstva. V roku 2006 iniciovala zavedenie prevádzkovania systému separovaného zberu odpadu v meste Handlová a regióne handlovská dolina. Dokázala systematickou prácou v spolupráci s mestom Handlová a šiestimi obcami v období niekoľkých rokov vybudovať efektívny systém triedenia, zberu a nakladania s komunálnymi odpadmi. O kvalitách poskytovaných služieb presvedčila tento rok ziskom ocenenia Zlatý mravec 2017.

Ocenenie za spoločnosť prevzal konateľ a riaditeľ spoločnosti Ing. Blažej Litva: „Za dôležitú súčasť systému nakladania s odpadmi považujem pravidelnú prácu s verejnosťou, ktorá prináša výsledky. Za posledných desať rokov odovzdali obyvatelia 2 807,6 t papiera, 2 303,7 t plastov, 2478,4 t skla a 479,9 t kovových obalov. Na skládke komunálneho odpadu tak neskončilo 8069,6 ton odpadu, čo je takmer dvojročné množstvo, ktoré vyprodukujú obyvatelia mesta Handlová. Región handlovskej doliny dosahuje pri triedení zložiek komunálneho odpadu úroveň 35,86 kg na obyvateľa ročne.“ (pozn. Európskym priemerom je 32 % (2012))

Spoločnosť má snahu poskytovať environmentálny servis mestu Handlová a okolitým obciam handlovskej doliny. Svedčí o tom, okrem iného, ostatná aktivita spoločnosti HATER-HANDLOVÁ spol. s r. o., ktorou bolo aj spoluorganizovanie festivalu filmov s environmentálnou tematikou EKOTOPFIL-ENVIROFILM 2017. Festival prilákal do handlovského kina deväťsto mladších či starších žiakov.

Vďaka triedeniu sa nezvyšujú poplatky

Triedenie komunálneho odpadu sa stalo pevnou súčasťou života väčšiny obyvateľov regiónu handlovskej doliny. Pridanou hodnotou tejto činnosti je, že tieto výsledky umožňujú samosprávam handlovskej doliny držať náklady na odpadové hospodárstvo pod celoslovenským priemerom a nezvyšovať dlhodobo poplatok za komunálny odpad pre svojich obyvateľov. Výška poplatkov za komunálny odpad sa v regióne handlovskej doliny pohybuje od 14,60 eur v obci Jalovec po 20 eur v meste Handlová.

O súťaži Zlatý mravec

Súťaže sa zúčastňujú jednotlivci i spoločnosti, ktoré dosahujú významné úspechy v odpadovom hospodárstve SR, zaslúžili sa o mimoriadne riešenia, počiny alebo prínosy v tejto oblasti. Ocenenie sa udeľuje od roku 2006 v piatich kategóriách odpadového hospodárstva. O udelení ocenení v súťaži Zlatý mravec za rok 2017 rozhodovala 9 členná odborná komisia pozostávajúca zo zástupcov vyhlasovateľov, nezávislých expertov ako aj zástupcov akademickej obce.

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, MsÚ Handlová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
Obec za svoje odpadové hospodárstvo získala obec ocenenie
Obec Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom získala v uplynulých dňoch za svoje odpadové hospodárstvo ocenenie Zlatý mravec 2019. Cenu, ktorá sa udeľuje v rámci medzinárodného kongresu DOH – deň odpadového hospodárstva, prevzal starosta Pavel Kravec.
viac
30.11.2020
Košeca odpreprezentuje projekt odpadového hospodárstva na medzinárodnom fóre
Inovatívny projekt odpadového hospodárstva v obci Košeca v Ilavskom okrese bude jedným zo šiestich projektov, ktoré budú Slovensko reprezentovať v medzinárodnom finále súťaže Za inovácie v politike.
viac
02.12.2020
Poznáme výsledky súťaže Zlatý mravec 2020
Na Ministerstve životného prostredia SR ocenili najlepšie projekty odpadového hospodárstva v rámci súťaže Zlatý mravec 2020.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %