Okrem degustácie a priateľských rozhovor bola v rámci sprievodného programu pripravená aj moderovaná diskusia o riešení problémov samospráv.
Protikorupčný guláš, samosprávne bryndzové halušky i maďarsko-slovenský držkový paprikáš priateľstva mohli ochutnať návštevníci pop-up reštaurácie, ktorú na jeden deň otvorilo Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) vo Vinodole neďaleko Nitry.
ZOMOS sa takto zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day, ktoré vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk pomáha neziskovým organizáciám z celého Slovenska hľadať podporovateľov.
V jednodňovej reštaurácii, ktorú pre verejnosť pripravil ZOMOS mohli návštevníci nazrieť do „kuchyne“ združenia, zoznámiť sa s jeho členmi a prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. "A to všetko pri výnimočnom jedle. Restaurant Day je výnimočná forma, ako zaujať a pritiahnuť k riešeniam každodenných problémov aj tých menej aktívnych občanov, pretože sa v neformálnej atmosfére a pri dobrom jedle riešia konkrétne problémy v obciach, ktoré monitorujeme," hovorí predseda ZOMOS Vladimír Špánik.
Ako pripomenul, tento rok boli pre návštevníkov jednodňovej reštaurácie pripravené lákavé menu, ktoré pripravili regionálne kluby ZOMOS. Na degustáciu boli pripravené grilované klobásky, samosprávne bryndzové halušky, pagáče, maďarsko-slovenský držkový paprikáš, lokše i špeciálna ponuka čerstvých údených a nakladaných kozích syrov. "Po skúsenosti z minulého roka musím povedať, že sme vzbudili väčší záujem o dianie v samosprávach okolitých obcí, čo ocenili aj niektorí pozitívne naladení starostovia, ktorí prijali naše pozvanie. S nadšením som sledoval aj záujem miestnych obyvateľov Vinodolu, ktorí niečo podobné doteraz nezažili,” skonštatoval Špánik.
Okrem degustácie a priateľských rozhovorov bola v rámci sprievodného programu pripravená aj moderovaná diskusia o riešení problémov samospráv. Okrem predsedu združenia sa na nej zúčastnil aj člen ZOMOS-u a zároveň analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál.
Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom. Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku. Ľudia v nich môžu ochutnať niektoré zo špecialít a zároveň podporiť aktivity neziskových organizácií.