Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.05.2022 08:25

I. Matovič: Samosprávam nezoberieme ani euro


Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič. Snímka zdroj: (tasr).


Samosprávy budú mať aj budúci rok k dispozícii rovnaké príjmy ako v tomto roku.


Na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády to v súvislosti s výzvou Únie miest Slovenska (ÚMS), týkajúcej sa zdrojov na financovanie prorodinnej politiky, uviedol podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič. Kroky vlády podľa neho však smerujú k tomu, že „mať 100 eur v rodinnom rozpočte je lepšie a bezpečnejšie ako 100 eur v kasičke primátora“.

"Samosprávam garantujeme rovnaký príjem ako tento rok," zdôraznil v súvislosti s ponosami ÚMS, že mestá zo svojich zdrojov budú musieť výrazne prispieť na opatrenia zmierňujúce dosah zdražovania. Z tohto dôvodu budú musieť alebo krátiť a obmedzovať služby pre svojich obyvateľov, alebo výrazne zvýšiť poplatky a miestne dane.

Matovič však tvrdí, že rozpočty samospráv nebudú môcť rátať len s nárastom podielových daní, a to v nasledujúcich dvoch rokoch. Dôvodí, že v predchádzajúcom období príjmy samospráv zo zvýšených výnosov z daní fyzických osôb narástli oveľa výraznejšie ako príjmy ľudí. "Chceme zastaviť to, že peniaze, ktoré mali skončiť v rodinách, skončili v rozpočtoch miest a obcí," povedal Matovič. K tejto téme avizuje samostatnú tlačovú konferenciu.

Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) upozornil, že ešte nie je jasná a známa finálna verzia návrhu a financovania opatrení.  "V tejto súčasnej forme sú sťažnosti samospráv opodstatnené,“ mieni.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak mieni, že náklady na zmiernenie zvýšených nákladov spôsobených zdražovaním, by mali znášať svojím dielom štát i samosprávy.

ÚMS na stredajšej tlačovej konferencii upozornila, že opatrenia na zmiernenie dosahu zdražovania bude financované z veľkej časti aj z rozpočtov miest a obcí. Samosprávy to prinúti krátiť služby a zvyšovať dane, čo bude znamenať, že v konečnom dôsledku k pomoci občanom nepríde. Únia tiež upozorňuje, že argument zvýšených podielových daní neobstojí, pretože zvýšený výnos nepokrýva vyššie náklady pri rozšírení povinností samospráv. ÚMS preto vyzýva, aby vláda a rezorty našli potrebné prostriedky na prorodinnú politiku vo svojich rezervách. Zároveň požiadali, aby sa centrálna moc správala k samosprávam ako k partnerom, nie ako k podriadenému subjektu, ktorý má len vykonávať príkazy.

Vláda chce na pomoc ľuďom v súvislosti so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. Na konkrétne opatrenia premietnuté do nariadení vlády a zákonov sa ešte čaká. Vláda avizovala, že zvýšené výdavky štátu na pomoc ľuďom so zdražovaním by malo z podstatnej časti zaplatiť zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2020
Štát povolí otvorenie ďalších prevádzok, avšak za prísnych podmienok
Štát umožní v pondelok (30. 3.) otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi očné optiky, stanice STK a EK, záhradkárstva, stavebniny, galantérie či advokátske a notárske kancelárie.
viac
01.10.2020
M. Kaliňák: Vývoj dospel k nahradeniu regionálnych opatrení plošnými
Prijímanie celoplošných opatrení síce môže pôsobiť v regiónoch, kde je epidemiologická situácia momentálne priaznivá, ako nevhodné, no pri uvedomení si mobility ľudí a vývoja epidemiologickej situácie je to zrejme jediná možnosť, ako získať kontrolu nad blízkou budúcnosťou.
viac
16.11.2020
Mestá urobili pre prevádzky maximum, na rade je štát
Únia miest Slovenska (ÚMS) plne rozumie mimoriadne náročnej situácii, ktorej gastro prevádzky v súčasnosti čelia. Uvedomujeme si, že podnikatelia v oblasti gastronómie sú neoddeliteľnou súčasťou miest a ich fungovania.
viac
05.05.2022
ÚMS: Prostriedky na zníženie dosahu zdražovania nemôžu ísť na úkor samospráv
Samosprávy podporujú prorodinnú politiku štátu, upozorňujú však, že jej opatrenia nemôžu ísť na úkor financií, ktoré majú mestá a obce na zabezpečenie služieb svojim obyvateľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %