Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.03.2022 11:40

Hvezdáreň a planetárium v Prešove má zrekonštruované priestory


Snímky zdroj: (PSK).


V prešovskej hvezdárni sa preinvestovalo 1,32 miliónov eur. Z toho viac ako 745-tisíc eur financovala krajská samospráva, zvyšok sa dofinancovalo z európskych fondov. Modernizáciou hvezdárne sa znížila energetická náročnosť budovy a zatraktívnil sa priestor i program pre mladých ľudí.


Hvezdáreň a planetárium v Prešove prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Od roku 2016 sa pristúpilo k zatepleniu základov, stien a striech, taktiež sa obnovila fasáda budovy a vybudovala sa nová pozorovacia terasa. Modernizáciou sa znížila energetická náročnosť budovy. Tiež sa kompletne vymenilo zariadenie prednáškovej siene, vrátane podlahy a inštalácie klimatizačnej techniky. Pristúpilo sa aj ku kompletnej výmene zariadenia vstupu a haly.

„Rekonštrukcia Hvezdárne a planetária v Prešove trvala viac ako by sme si všetci priali. Som však nesmierne rád, že túto pomerne technicky náročnú modernizáciu sa nám podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Od roku 2016 sa tu preinvestovalo dohromady 1,32 mil. eur, z toho Prešovský samosprávny kraj prispel sumou viac ako 745-tisíc eur. Pevne verím, že tieto zmodernizované priestory prilákajú na pozorovania oblohy nielen deti, ale všetky vekové kategórie,“ skonštatoval predseda PSK Milan Majerský.

 

FOTO - Interiér Hvezdárne a planetária v Prešove

 

Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako zriaďovateľ organizácie zrekonštruoval aj vstupnú časť a expozičný priestor, kde vymenil žalúzie, priečelie a investoval do materiálneho vybavenia. Taktiež zmodernizoval programovú ponuku organizácie a systém projekcií. Celkovo sa preinvestovalo v Hvezdárni a planetáriu v Prešove 1,32 miliónov eur, z toho viac ako 745-tisíc eur financoval kraj, zvyšné náklady boli z nenávratného finančného príspevku.

Prešovská hvezdáreň a planetárium zaznamenáva za posledné roky podstatné oživenie záujmu zo strany verejnosti. Ešte pred pandémiou v roku 2019 evidovala ročnú návštevnosť takmer 19-tisíc ľudí. Zvýšený záujem sa dá pripísať prepracovanej programovej ponuke a zmodernizovaným systémom projekcií vo hviezdnej sále.

Autor: (PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
V Slovenskej ústrednej hvezdárni otvorili zdigitalizované planetárium
Za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča slávnostne otvorili v utorok v Slovenskej ústrednej hvezdárni (SÚH) v Hurbanove zdigitalizované planetárium. Ako informoval generálny riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec, digitalizácia sa uskutočnila v troch etapách.
viac
17.03.2022
Kraj pomohol vynoviť svidnícku knižnicu
Oddelenie pre dospelých v Podduklianskej knižnici vo Svidníku prešlo obnovou. Stalo sa tak vďaka finančnej podpore jej zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja a tiež financiám z Fondu na podporu umenia.
viac
12.04.2022
Kraj začal s rekonštrukciou objektov pre krajskú knižnicu v Prešove
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou takmer 5,8 miliónového projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.
viac
14.05.2022
Múzeá a galérie v PSK ukážu verejnosti i bežne neprístupné priestory
Nahliadnuť do bežne neprístupných priestorov, či navštíviť múzeá a galérie v noci budú môcť záujemcovia v sobotu (14. 5.) v Prešovskom kraji v rámci Noci múzeí a galérií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %