Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.04.2023 03:20

Hrad Modrý Kameň otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji


Hrad Modrý Kameň.


Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji. Potvrdila to riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM) Helena Ferencová.


Informovala o tom, že väčšinou je to 1. mája, všetko však závisí od počasia. "V polovici mája, keď je Noc múzeí a galérií, sa sezóna naplno rozbehne. Tak to bude aj tento rok," spresnila. Ako dodala, v sezóne záujemcov čakajú tradičné podujatia, napríklad Deň detí, Kultúrne leto, výstavy, koncerty, Vianoce na hrade i nočné prechádzky. "Nové budú workshopy, kurzy a aj aktivity, ktoré sa týkajú gaštanov. Bude to napríklad výroba gaštanovej rolády," priblížila. Pripomenula, že program bude aj v sprístupnenej časti zrúcaniny hradu.

Ferencová uviedla, že parkovacie miesta pre návštevníkov sú pred vstupom do hradu. "Robíme veľké podujatia a dá sa tu parkovať. Možné to je aj v priľahlých uliciach, na prístupovej ceste na hrad, takže to nie je až taký veľký problém," pripomenula. Ceny vstupného do múzea zvýšili vlani. "Tento rok ich tak meniť nebudeme a ostanú rovnaké," objasnila riaditeľka.

Okrem stálych expozícií čaká v tejto sezóne návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. "Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa, priestory pre expozíciu vinohradníckej tradície regiónu," podotkla s tým, že od začiatku mája pribudne aj cukráreň. Slúžiť bude aj ako miesto na aktivity a malé výstavy.

V súčasnosti ukončili obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň. Rekonštrukcia tak sprístupní návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa. Projekt nadväzoval na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami
Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
25.07.2023
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu pokračuje
Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje. Objekt dlhodobo chátral, postupne však múry zachraňujú a o pár rokov ho plánujú sprístupniť verejnosti.
viac
31.08.2023
Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami
Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami. Verejnosti sprístupnia expozície hračiek a vyskúšajú si aj vodenie rôznych druhov bábok. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková z Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %