Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
05.03.2018 04:51

Hlavné mesto pokračuje v boji s nelegálnymi grafitmi


Ilustračná snímka: TASR


Hlavné mesto v tomto roku pridelilo prvé príspevky na ich odstraňovanie nelegálnych grafitov. Žiadosti podané v mesiaci február sa budú posudzovať v polovici marca.


Hlavné mesto pridelilo prvé príspevky na odstraňovanie grafitov

Žiadatelia môžu posielať svoje žiadosti vždy k poslednému dňu v mesiaci, kedy budú posúdené komisiou. V tomto roku je na odstraňovanie grafitov vyčlenených 150-tisíc eur v rozpočte mesta, ktoré môžu využiť majitelia a správcovia nehnuteľností.

 „V boji s nelegálnymi grafitmi neustúpime. Aj v tomto roku budeme odstraňovať nelegálne grafity a nelegálne reklamné zariadenia. Okrem toho sme vyčlenili ďalších 150-tisíc eur, aby si aj majitelia svojich nehnuteľností mohli odstrániť grafity,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Budem rád, ak bude príspevok opätovne naplno využitý, mesto bude čistejšie a Bratislavčania spokojnejší. To je cieľ,“ dodal primátor.

 Komisia zasadala koncom februára a posúdila 12 žiadostí, pričom príspevky v celkovej výške 26 822 eur prerozdelila medzi 9 žiadateľov. Mesto žiadosti posudzuje v zmysle prijatých zásad poskytovania finančných prostriedkov na odstránenie grafitov, ktorý je uvedený na mestskej webovej stránke – www.grafity.bratislava.sk. Príspevok je veľmi obľúbený, svedčí o tom záujem, ktorý sa neustále zvyšuje. V minulom roku ho využilo až 64 žiadateľov a prerozdelilo sa takmer 150-tisíc eur. V roku 2016 ho využilo 60 žiadateľov v celkovej výške 90-tisíc eur.

 Pre efektívne využitie príspevku je potrebné dodržiavať zásady prideľovania príspevkov a termínov. Príspevok je určený právnickým osobám, ktorých zakladateľom nie je hlavné mesto a fyzickým osobám, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta. Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3 000 EUR pre jedného žiadateľa a musí byť použitý na preplatenie nákladov súvisiacich s odstraňovaním nelegálnych grafitov z fasád bytových a nebytových budov a objektov, t. j. nákupom odstraňovacích náterov, jednorazových náterov, preventívnych ochranných náterov a služieb súvisiacich s realizáciou odstraňovania grafitov subjektom oprávneným na túto činnosť.

 Tlačivo žiadosti o finančný príspevok je potrebné vyplniť a doručiť vždy k poslednému dňu v mesiaci na oddelenie životného prostredia a mestskej zelene. Finančné príspevky sa budú udeľovať každý mesiac do konca septembra daného roka (prípadne do vyčerpania vyčlenenej sumy) po posúdení pracovníkmi odbornej komisie na Magistráte hlavného mesta SR Bratislavy. Finančný príspevok je prideľovaný do výšky schválených finančných prostriedkov v danom roku.

 Bližšie informácie o systéme pomoci pri odstraňovaní grafitov spolu s formulárom žiadosti nájdete na mestskej webovej stránke Grafity v Bratislave, priamy odkaz: http://grafity.bratislava.sk/index.asp.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2018
Príspevok na bezplatné WiFi chcú samosprávy využiť s čo najväčším efektom
Príspevok Európskej komisie (EK) vo výške 15 000 eur na bezplatné WiFi v obciach využijú úspešné samosprávy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na zabezpečenie signálu predovšetkým v centrálnej zóne či na miestach, kde sa pohybuje najviac ľudí.
viac
29.06.2020
Petržalčania môžu opäť požiadať o príspevok na dieťa v súkromnej MŠ
Petržalčania, ktorí v budúcom školskom roku 2020/2021 umiestnia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ), môžu opäť požiadať o nenávratný finančný príspevok.
viac
16.04.2022
Nové Mesto zvýši príspevok pre deti v súkromných škôlkach na 100 eur
Bratislavské Nové Mesto zvýši nenávratný finančný príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov umiestnia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ). Jeho výška sa zmení z doterajších 80 na 100 eur.
viac
30.06.2022
Zoo hľadá peniaze na projekty, pomôcť môže aj verejnosť
ZOO Bratislava potrebuje pomoc s financovaním projektov. Začala preto spoluprácu s občianskym združením Priatelia ZOO, vďaka ktorej sa bude môcť na projektoch formou kampaní zúčastňovať aj verejnosť. Informovala o tom Alexandra Ritterová z bratislavskej zoo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %