Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
04.11.2019 05:05

Historicky prvý Miestny odbor Matice slovenskej oslavuje storočnicu


Snímka zdroj: matica.sk


Storočnicu historicky prvého Miestneho odboru Matice slovenskej (MS) na Slovensku oslávia jeho členovia slávnostnou schôdzou, ktorá sa uskutoční v pondelok 4. novembra v Turčianskej knižnici v Martine. V rámci podujatia uvedú do života novú monografiu o dejinách odboru.


"Miestny odbor vznikol 2. novembra 1919 v sídle MS v Turčianskom Svätom Martine. Do roku 1950 zorganizoval okolo troch stoviek kultúrno-osvetových podujatí. V turčianskom regióne i v širších slovenských reláciách sa stal významným kultúrno-osvetovým činiteľom a v rámci Slovenska bol po Bratislave člensky druhým najpočetnejším matičným miestnym odborom vôbec. V roku 1943 patrila k jeho členom až štvrtina obyvateľov mesta Martin," priblížil riaditeľ Archívu MS Pavol Madura, ktorý je zároveň autorom prvej vedeckej monografie o dejinách martinského odboru.       

V prvej polovici 20. storočia stáli na čele miestneho odboru významné osobnosti, ako boli napríklad historik a verejný činiteľ Pavol Florek, prvá slovenská akademická maliarka Želmíra Duchajová-Švehlová či sochár Fraňo Štefunko. "Zoznam elitných osobností kultúrneho a matičného života je mimoriadne dlhý, preto možno konštatovať, že miestny odbor v Martine predstavoval jeden z najreprezentatívnejších matičných odborov," uviedol Pavol Parenička zo Slovenského literárneho ústavu MS.       

Storočnice založenia si od tohto roka budú postupne pripomínať aj ďalšie súčasné matičné miestne odbory, a to aj novými jubilejnými publikáciami. V nich zhodnotia prácu svojich predchodcov po vzniku prvej Československej republiky a obnovení činnosti MS. "Problematika pôsobenia a význam miestnych odborov v regiónoch nie sú podnes v dejinách našej kultúry odborne a komplexne spracované, čo už súčasná generácia matičiarov začína naprávať. Nová publikácia archivára MS bude zároveň slúžiť ako metodický a inšpiratívny vzor na tvorbu ďalších podobných prác o dejinách miestnych odborov MS," doplnila hovorkyňa MS Veronika Matušková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2016
V Brodne oslávili 95. výročie založenia dobrovoľného hasičského zboru
Jubilejný 20. ročník hasičskej súťaže a 4. ročník súťaže o putovný pohár DHZ prilákal do Brodna množstvo ľudí.
viac
22.08.2019
Matica slovenská sa zapojí do Scénickej žatvy 2019
Scénická žatva 2019 sa opäť uskutoční v spolupráci s Maticou slovenskou (MS). Najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe, ktorého dejiny začala písať národná ustanovizeň, sa aktuálnym 97. ročníkom približuje k okrúhlej storočnici.
viac
11.06.2022
Na Radničnom námestí v Bardejove si pripomenú Deň Rusínov na Slovensku
Rusínska obroda na Slovensku a jej partneri si v Bardejove pripomenú Deň Rusínov na Slovensku. Hlavný program v rámci celonárodných osláv sa uskutoční v nedeľu (12. 6.) na Radničnom námestí.
viac
04.05.2024
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %