Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.05.2022 04:15

Gröhling: Na základe Matovičovho návrhu nevieme realizovať voľnočasové poukazy


Na snímke sprava podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) pred 80. rokovaním vlády SR 18. mája 2022 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Ministerstvo školstva nevie na základe návrhu šéfa rezortu financií Igora Matoviča zrealizovať voľnočasové poukazy. Pred rokovaním vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling. Matovič označil jeho vyjadrenia o poukazoch za klamstvá.


Návrh voľnočasových poukazov je podľa Gröhlinga nedotiahnutý a nezmyselný. Na realizáciu voľnočasových poukazov by sa muselo meniť ďalších osem zákonov. "Na základe tohto zákona bude môcť ktokoľvek učiť deti po škole čokoľvek a štát to bude financovať, keďže tam nie sú žiadne kritériá a kvalitatívne podmienky," poznamenal.

Gröhling skonštatoval, že pre voľnočasové poukazy bude potrebných 486 ďalších zamestnancov na ministerstve financií. Ďalej je vyčlenených 9,2 milióna eur na technickú realizáciu poukazov.

Ministerstvo školstva musí podľa návrhu zriadiť register poskytovateľov krúžkov. "Jemu sa to nechce urobiť," zhodnotil Matovič. Tvrdí, že Gröhling zakázal zamestnancom na odbore legislatívy ministerstva školstva prejavovať akúkoľvek súčinnosť s legislatívcami na rezorte financií na tvorbe zákona o voľnočasových aktivitách. Deti a rodina nepredstavujú pre ministra školstva žiadnu hodnotu, podotkol Matovič.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odmieta schvaľovať závažné opatrenia spôsobom, že sa o nich dozvie večer pre rokovaním. "Toto je také hrubé znásilňovanie legislatívneho procesu, že nemám slov," uviedla Kolíková o tom, akým spôsobom sa deje predkladanie návrhov, ktoré budú mať významné dosahy. "Celý právny štát sa nám takto rúti," dodala.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) poukázal na to, že krátkodobé protiinflačné opatrenia nemožno riešiť dlhodobým zaťažením štátneho rozpočtu. Pripojil sa aj ku kritike predkladania a presadzovania návrhov zo strany OĽANO. "Toto nie je dobrý spôsob vládnutia," upozornil šéf slovenskej diplomacie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Štát by mohol vytvoriť 700-eurové voľnočasové poukazy
Vláda by mohla vytvoriť voľnočasové poukazy pre deti a mládež až vo výške okolo 700 eur ročne. V pléne Národnej rady (NR) SR to povedal poslanec Radovan Sloboda (SaS) s tým, že sekundárnym efektom takejto podpory by bola prirodzená obnova výstavby športovej infraštruktúry.
viac
01.10.2020
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča a nepravdivým tvrdeniam, ktoré zazneli v súvislosti s haváriou na ceste II/531.
viac
27.10.2020
ZMOS:Návrh na skrátenie nás zaskočil
Náhle rozhodnutie skrátiť pôvodne trojdňové celoplošné testovanie na dva dni je masívnym vstupom do plánovaných príprav. Uviedol to zástupca združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Lukáš Baňacký.
viac
19.05.2022
B.Gröhling označil voľnočasové poukazy za nezodpovedné hazardovanie s financiami
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling by rád podporil voľnočasové aktivity detí, avšak len vtedy, keď bude vyriešený hlavný čas, ktorý trávia v školách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %