Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.03.2019 09:55

Funkčné mestské regióny sú nástroj na medziobecnú spoluprácu


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska organizuje podujatie, ktoré sa sústredí na mestské funkčné regióny ako nástroj medziobecnej spolupráce.


Slovensko je typickou vidieckou krajinou. Miestnu územnú samosprávu tvorí 96 % obcí. Na Slovensku máme 140 miest, z ktorých má 20 menej ako 5 000 obyvateľov a v 10 mestách žije viac ako 50 000 ľudí.

Účastníci podujatia budú diskutovať o definovaní kritérií pre mestské funkčné regióny. Tiež sa zamerajú na stanovenie nástrojov na podporu medziobecnej spolupráce, ale aj predstavenie pohľadu štátu na funkčné celky regionálneho významu. Prednášajúci budú spolu s ostatnými účastníkmi formulovať základný rámec na podporu medziobecnej spolupráce, ktorá sa ukazuje ako dôležitý nástroj rovnomerného rozvoja miestnej územnej samosprávy s prihliadnutím na počet samospráv, ich ekonomickú silu aj samotnú veľkosť.

Bezplatné podujatie sa uskutoční 27. marca 2019 v hoteli Slovakia v Žiline. Prednášajúcimi budú reprezentanti viacerých ministerstiev, ale aj odborníci pôsobiaci na univerzitách, s ktorými budú účastníci z miest, obcí, vyšších územných celkov a organizácií pôsobiacich v miestnej územnej samospráve diskutovať o mimoriadne aktuálnej téme, ktorá priamo súvisí s modernizáciou miestnej územnej samosprávy, ako aj s prípravou Slovenska na nové programové obdobie v rámci Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Informačný workshop je organizovaný v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy podporeného z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
03.08.2021
ZMOS vypracoval manuál k problematike združovania prostriedkov
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti manuál, v ktorom je spracovaná problematike združovania prostriedkov - združovania investícií.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %