Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.04.2022 03:20

Festival Európske ľudové remeslo v Kežmarku má byť druhý júlový víkend


Snímka zdroj: (elro.kezmarok.sk).


Festival Európske ľudové remeslo (EĽRO) sa po dvoch rokoch vráti do svojej pôvodnej podoby, tradičnými ľudovými remeslami by tak mal Kežmarok opäť ožiť druhý júlový víkend. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková.


V poradí 30. ročník festivalu sa má konať na Hlavnom a Hradnom námestí od piatka 8. júla do nedele 10. júla. „EĽRO je o európskom remesle, tradíciách, hudbe, speve, a hlavne o ľuďoch. A preto sme sa rozhodli tento jubilejný ročník venovať všetkým ľuďom a všetkým remeselníkom. Celý festival bude o zábave, bude sa niesť v priateľskom duchu a vráti sa k oslave tradícií a remesiel,“ povedal primátor Ján Ferenčák s tým, že obyvatelia a návštevníci Kežmarku sa môžu tešiť predovšetkým na domáce súbory. Snahou je pritiahnuť aj významné súbory z Česka, Poľska a Maďarska.

Mesto pod Tatrami bude počas troch festivalových dní žiť okrem remesiel a folklóru aj modernou hudbou a sprievodným programom pre všetky vekové kategórie. Súčasťou ponuky bude tiež prehliadka expozícií na Kežmarskom hrade a podujatie Krvavé dejiny.

Prehliadky hradu budú tento rok počas dňa bez obmedzení a návštevníci sa budú môcť voľne pohybovať po expozíciách. Večery budú patriť tradičným a vyhľadávaným divadelným predstaveniam. Témou Krvavých dejín bude odsun karpatských Nemcov. „Vieme, že je to ťažká téma, no napriek tomu si myslíme, že o týchto príkoriach a ľuďoch, ktorí si odtrpeli svoje, treba nahlas rozprávať. Pokiaľ nepoznáme dobre naše vlastné dejiny, nevieme reálne ohodnotiť to, čo sa v súčasnosti okolo nás deje,“ uviedla riaditeľka kežmarského múzea Erika Cintulová.

V poradí 29. ročník festivalu sa konal v roku 2019. Historickými bránami mesta vtedy prešlo počas troch dní celkovo 65 000 návštevníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2022
Tohtoročná Rontouka priblíži príbeh Novoklenovčanov i tradičné remeslá
V poradí 43. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností s názvom Klenovská Rontouka ponúkne návštevníkom okrem bohatého folklórneho programu i príbeh Novoklenovčanov či predstavenie tradičných remesiel. Informovala o tom dramaturgička slávností Stanislava Zvarová.
viac
19.07.2022
Cechové hody a jarmok priblížia banícke tradície i prácu remeselníkov
Mesto Kremnica ožije v sobotu (23. 7.) baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality. Na webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
02.08.2022
Centrum ožije jubilejným 10. ročníkom festivalu Made in Slovakia
Centrum mesta Poprad opäť ožije festivalom Made in Slovakia. Jubilejný 10. ročník sa na Námestí sv. Egídia uskutoční od stredy 3. augusta do soboty 6. augusta.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %