Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2024 04:15

Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty


Pálffyovský dub spomienok. Snímka zdroj: Malacké pohľady


Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.


Reprezentant Slovenska, Pálffyovský dub spomienok z Malaciek, skončil na 14. priečke. TASR o tom vo štvrtok informovala Martina Hromadová z banskobystrickej nadácie Ekopolis.         

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo v stredu (20. 3.) v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu. V amfiteátri Yehudi Menuhin potrvá do konca týždňa aj výstava všetkých tohtoročných finalistov európskeho finále.         

"Hoci prvé i druhé zverejnené výsledky počas hlasovania ukazovali na buk lesný z Francúzska ako na víťaza, s titulom Európsky strom roka nakoniec odchádza poľský buk. Slovenský reprezentant tento rok nemal toľko šťastia a skončil na predposlednom mieste s viac ako 5000 hlasmi," poznamenala Hromadová. Celkovo sa do hlasovania počas februára zapojilo 174.223 milovníkov stromov naprieč celou Európou.         

Podľa Kamila Ftáčnika z Mestského úradu Malacky bez ohľadu na obsadenie dostal Pálffyovský dub spomienok jedinečnú možnosť rozpovedať svoj príbeh aj v ostatných krajinách Európy, a to je fantastické. "Do pozornosti sa tak dostal nielen strom, ale i mesto Malacky a s nimi nádherný Zámocký park. Pálffyovský dub sa aj naďalej hrdí titulom Strom roka 2023, vďaka čomu už dostal plnohodnotné odborné ošetrenie, a tento rok pribudne aj ekobariéra v jeho okolí," dodal Ftáčnik.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2022
Tatranský dáždnik skončil v ankete Európsky strom roka 2022 na 5. mieste
Slovenský zástupca v súťaži Európsky strom roka 2022, buk lesný – previsnutý zo Starého Smokovca, sa v ankete umiestnil na piatom mieste. Výsledky zverejnili na stránke súťaže.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
13.02.2023
Dračí dub je v hlasovaní o Európsky strom roka zatiaľ v prvej štvorke
V polovici hlasovania o Európsky strom roka 2022 sa slovenský reprezentant Dračí dub z Lozorna drží medzi 15 konkurentmi na priebežnom 4. mieste, získal doteraz vyše 6400 hlasov. Vyplýva to z priebežného stavu hlasovania na stránke treeoftheyear.org.
viac
31.03.2023
Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v ankete Európsky strom roka 2023
Môžeme sa pýšiť druhým najkrajším stromov v Európe. Dračí dub z Lozorna skončil na striebornej priečke v súťaži Európsky strom roka 2023. Prvé miesto získal Dub Fabrykant z Poľska a tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %