Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
11.09.2024 04:10

Európsky týždeň mobility ponúkne ľuďom na východe súťaže i cykloraňajky


Európsky týždeň mobilit - plagát


Súťaže, bezplatné vydávanie dopraných kariet, cykloraňajky a bezplatný cykloservis sú pripravené pre ľudí na východnom Slovensku počas Európskeho týždňa mobility (11. až 22. 9.). Program pripravili Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) v spolupráci s IDS Východ.


Jednou z hlavných aktivít oboch krajov je bezplatné vydávanie dopravných kariet na regionálnu autobusovú dopravu. Záujemcovia sa môžu zapojiť i do iniciatívy 10.000 Pre zdravie. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.         

"Od augusta sme v autobusovej doprave na východnom Slovensku zaviedli zónovú tarifu, ktorá cestujúcim prináša nové predplatné a prestupné lístky viazané na dopravné karty. Bezplatné vydávanie dopravných kariet je príležitosťou, ako si vyskúšať tieto novinky a zároveň podporiť ekologickejší spôsob dopravy," uviedol predseda PSK Milan Majerský.         

Dopravné karty si cestujúci môžu vybaviť v zákazníckych centrách jednotlivých dopravcov alebo online. Akcia v PSK trvá do 30. septembra, v KSK do 22. septembra. Obľúbeným podujatím na východnom Slovensku počas Európskeho týždňa mobility je iniciatíva 10.000 Pre zdravie.         

"Tento rok sa koná už štvrtý ročník tejto aktivity, ktorou každoročne podporujeme chôdzu. Je to skvelý spôsob, ako zlepšiť fyzickú kondíciu a zdravie, a preto sa snažíme motivovať čo najviac ľudí, aby sa do iniciatívy zapojili," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.         

Úlohou účastníkov iniciatívy 10.000 Pre zdravie je každý deň v danom týždni urobiť aspoň 10.000 krokov a zaznamenať si to prostredníctvom mobilnej aplikácie. Presný postup zapojenia sa do súťaže je zverejnený na webstránkach oboch krajov.         

KSK pripravil niekoľko podujatí v rámci Európskeho týždňa mobility (ETM) na podporu cyklodopravy. V Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach a Košiciach zorganizuje bezplatný cykloservis Oprav si a cykloraňajky Nabi sa. Počas týchto podujatí sa odborníci postarajú o údržbu a úpravy bicyklov. Termíny a časy sú uvedené na webstránke KSK. Okrem toho všetkým, ktorí sa rozhodnú pre zelenšiu dopravu, poskytne kraj zdravé raňajky.         

V piatok 20. septembra, počas Medzinárodného dňa bez áut, nebude parkovať na parkovisku pred Úradom KSK na Námestí maratónu mieru v Košiciach žiadne auto. Tento priestor bude využitý na tvorivé aktivity pre deti, ktoré budú mať možnosť kresliť na asfalt na tému verejná doprava. Okrem toho je pripravený sprievodný program.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2017
Počas Európskeho týždňa mobility môžu vodiči cestovať MHD zadarmo
Košický dopravný podnik sa pravidelne zapája do Európskeho týždňa mobility (16. - .22. 9. 2017). Bude tomu tak aj tento rok. Osvetová kampaň je zameraná na podporu alternatívnych druhov dopravy (bicykle, kolobežky a pod.) a využívanie mestskej hromadnej dopravy.
viac
26.03.2019
Lisabon, Lindau a Greater Manchester - víťazi Európskeho týždňa mobility 2018
Európska komisia (EK) vyhlásila 22. marca 2019 v Bruseli výsledky a víťazov kampane Európskeho týždňa mobility 2018 (ETM 2018). Ocenenia (EUROPEANMOBILITYWEEK Awards) sa udeľujú samosprávam, ktoré zorganizovali najpôsobivejší súbor aktivít počas ETM.
viac
16.09.2022
KSK a PSK sa zapájajú do Európskeho týždňa mobility rôznymi aktivitami
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opäť zapoja do kampane Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa každoročne koná od 16. do 22. septembra.
viac
08.09.2023
Európsky týždeň mobility prináša súťaže, zľavy a dopravné karty zdarma
Košický a Prešovský samosprávny kraj sa aj tento rok v spolupráci s IDS Východ zapájajú do Európskeho týždňa mobility (ETM) – kampane zameranej na podporu udržateľnej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %