Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
15.03.2022 09:30

Európske regióny sa chcú viac podieľať na tvorbe európskej legislatívy


Na archívnej snímke z 27. apríla 2020 zástupca predsedu Trnavského samosprávneho kraja József Berényi. Snímka zdroj: (tasr).


Na marcovom Európskom samite regiónov a miest vo francúzskom Marseille Trnavský samosprávny kraj (TTSK) zastupoval jeho podpredseda József Berényi.


Cieľom podujatia, ktoré organizoval Európsky výbor regiónov, bola diskusia o budúcich výzvach Európskej únie. Informoval o tom komunikačný odbor TTSK.

Predstavitelia regiónov v Marseille diskutovali aj o politike súdržnosti, pláne obnovy a odolnosti či o nových formách zastupiteľskej a participatívnej demokracie. „Spolu s kolegami z ostatných regiónov sme vydali Marseillský manifest miestnych a regionálnych lídrov s príznačným názvom Európa sa začína v jej regiónoch, mestách a obciach. Myslíme si, že odolnosť EÚ sa aj v budúcnosti bude odvíjať zdola. Preto požadujeme, aby boli miestne a regionálne samosprávy pevne zapojené do navrhovania a vykonávania politík,“ uviedol Berényi s tým, že TTSK sa do diania v centre EÚ zapája prostredníctvom svojho zastúpenia v Bruseli.

Marseillský samit bol zameraný na zvýšenie vplyvu a dosahu prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy. Manifest požaduje posilnenie úlohy Európskeho výboru regiónov v rokovaniach medzi inštitúciami EÚ o legislatívnych návrhoch. Európske regióny tiež požadujú prisúdenie formálnej úlohy pri navrhovaní právnych predpisov Európskej únie.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa na samite rokovalo aj o najdôležitejších výzvach miestnych a regionálnych samospráv v súvislosti s vojenskou agresiou Ruska na Ukrajine a súvisiacej humanitárnej pomoci utečencom. Počas plenárneho zasadnutia sa účastníci samitu spojili s predstaviteľmi ukrajinských miest, napríklad aj so starostom Kyjeva Vitalijom Kličkom. Vyjadrili im solidaritu, odsúdili agresiu Ruska pod vedením Vladimira Putina a vyzvali na mierové rokovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
Trnavská župa vypracuje nízkouhlíkovú stratégiu
Trnavská župa získala nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na vypracovanie a implementáciu nízkouhlíkovej stratégie. Realizáciou projektu TTSK získa ucelený strategický dokument, ktorý definuje aktivity TTSK zamerané na znižovanie emisií CO2 do roku 2030.
viac
22.09.2020
Európsky týždeň regiónov a miest už čoskoro online!
Tradičné európske podujatie obcí, miest a regiónov Európsky týždeň miest a regiónov sa tento rok uskutoční v netradičnom formáte – online.
viac
09.10.2020
Balík REACT EÚ na európskej úrovni
Prinášame aktuálny prehľad rokovaní a pozícií o finančnom balíku REACT EÚ, ktorý je súčasťou finančného nástroja Next Generation EÚ na európskej úrovni.
viac
07.12.2020
Konferencia o budúcnosti Európy sa musí robiť inak
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo rezortu zahraničných vecí pripomienky k pripravovanej dlhodobej Konferencii o budúcnosti Európy v Slovenskej republike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %