Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.11.2019 03:05

Európske fórum pre čistejšie ovzdušie


Ilustračná snímka, zdroj: EurActiv.sk


Čistý vzduch je pre zdravý život nevyhnutný. Napriek tomu, že za posledné desaťročia sa kvalita ovzdušia v EÚ zlepšila, znečistené ovzdušie naďalej spôsobuje respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a patrí medzi najčastejšie príčiny predčasných úmrtí v Európe.


S cieľom hľadať účinné riešenia tohto závažného problému zorganizovala Európska komisia v Paríži v roku 2017 historicky prvé Európske fórum pre čistejšie ovzdušie (EU Clean Air Forum), na ktorom sa zúčastnilo vyše tristo zástupcov ministerstiev, akademickej obce, starostov, zástupcov priemyslu a občianskej spoločnosti. Záver podujatia bol jednoznačný – dosiahnuť zlepšenie kvality ovzdušia možné je, ale len cestou spoločného úsilia naprieč sektormi, politikami a v spolupráci s verejnosťou. Európska komisia v tomto procese odhodlane pokračuje a organizuje druhé Európske fórum pre čistejšie ovzdušie, ktoré sa uskutoční v dňoch 28. - 29. novembra v Bratislave.       

Podujatia sa zúčastnia poprední štátnici na národnej i európskej úrovni - ako napríklad eurokomisár Karmenu Vella (celý zoznam rečníkov je na: https://ec.europa.eu/info/events/eu-clean-air-forum-2019-nov-28_en)      

 V prípade záujmu zúčastniť sa na celom podujatí na Bratislavskom hrade, je potrebné účasť potvrďte mailom a všetkých účastníkov za  médium do 15. novembra zaregistrovať na: https://eucleanairforum.teamwork.fr/en/registration      

V prípade záujmu zúčastniť sa len tlačovej konferencie, ktorá sa uskutoční na hrade 28. novembra o 10.15 h, tak registrácia nie je nutná, stačí iba potvrdenie účasti emailom (bližšie informácie o účastníkoch budú ešte doplnené).       

Panelová diskusia pre verejnosť "Vzduch, ktorý dýchame", ktorá sa bude konať vo štvrtok, večer 28. novembra v Primaciálnom paláci v Bratislave. Zoznam účastníkov a ďalšie informácie sú na: https://www.facebook.com/events/2803072606389742/      

TASR o tom  informoval Slavomír Held z odboru komunikácie, kancelária ministra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2018
Slovensko bude hostiť stovky expertov na ochranu ovzdušia
Bratislava zvíťazila v silnej konkurencii. Bude hostiť prestížne environmentálne podujatie. V novembri 2019 sa v Bratislave uskutoční európske fórum pre čistejšie ovzdušie - Clean Air Forum.
viac
10.09.2020
Iniciatívy na zlepšenie kvality ovzdušia a zdravia obyvateľov
Podľa správy Európskej environmentálnej agentúry kvalita životného prostredia v Európe, najmä znečistenie ovzdušia, zásadným spôsobom ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné podmienky.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
11.02.2021
Udržateľná mestská mobilita v školiacom a metodickom materiáli
ZMOS dáva do pozornosti školiaci a metodický materiál Zásady, postupy a príklady plánovania udržateľnej mestskej mobility, ktorý bol pripravený v rámci projektu rezortu životného prostredia, Slovenskej agentúry životného prostredia, samosprávnych krajov a ďalších partnerov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %