Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
29.09.2023 07:50

Európska noc výskumníkov v Poprade verejnosti priblíži vedecké poznatky a objavy


Ilustračný plagát


V Poprade vrcholia prípravy na Európsku noc výskumníkov, podujatie má priblížiť verejnosti nové vedecké poznatky a objavy. V piatok (29. 9.) organizátori chystajú prezentačné stánky s robotmi, automatizáciou či farmáciou i viaceré prednášky s odborníkmi.


Uviedla to Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý aj tento rok prevzal záštitu nad festivalom.         

Ide v poradí o 17. ročník, festival sa koná v 25 krajinách Európy. V Poprade našiel svoje zázemie v obchodnom centre v blízkosti sídliska Juh na ulici Dlhé hony. "Bohatý vedecký program pod Tatrami odštartuje o 9. hodine a potrvá do večera. Aktuálny ročník festivalu sa nesie v dvoch hlavných témach. Prvou je voda a jej šetrenie, ochrana, čistenie a predchádzanie míňaniu jej zdrojov. Druhou témou je umelá inteligencia, konkrétne jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov," priblížila hovorkyňa.

Pripravených bude 17 vedeckých stánkov s robotikou, astrofyzikou či vesmírom, kozmickým žiarením i jeho výskumom na Lomnickom štíte. Vedci tiež odprezentujú počítačové videnie v priemysle, farmáciu, neurovedu, biodiverzitu Tatranského národného parku (TANAP), ale aj oblasť potravinárstva, environmentalistiky, dopravy a elektromobility či fungovanie Európskej únie a "cestu do hlbín mozgu". To všetko sa udeje za účasti zástupcov fakúlt viacerých slovenských univerzít, správy TANAP-u, Amavet klubu, Astronomického ústavu (AÚ) SAV, Európskeho parlamentu aj robotických firiem.         

Návštevníci si budú môcť vyskúšať roboty, experimenty s vodou, odmerať si fyziologické procesy, monitorovať mozgovú aktivitu, srdcový tep či vodivosti pokožky v dôsledku potenia. "Pripravené budú tri odborné prednáškové bloky - o veterine, konkrétne výskyte kliešťov v horách, o vesmíre a čiernom slnku nad Saharou a posledný prezentuje 80 rokov AÚ," doplnila Jeleňová.         

Noc výskumníkov sa okrem Popradu koná aj v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline. Hlavným cieľom je priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti, ukázať, ako ovplyvňujú náš každodenný život, popularizovať vedu a podporiť mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru. Za realizáciou festivalu stoja Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, SAV, Centrum vedecko-technických informácií SR a Euractiv.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2016
Vývoz odpadu – ako bude prebiehať v mestách počas veľkonočných sviatkov?
Veľkonočné sviatky sú tu onedlho a pravdepodobne si už mnoho z vás zveľaďuje a upratuje svoju domácnosť. S tým súvisí aj zbavovanie sa bežného zmesového komunálneho odpadu či odpadu, ktorý patrí do triedeného zberu.
viac
04.01.2017
Na Troch kráľov bude arktická zima
Meteorológovia očakávajú na Troch kráľov (6. 1.) prvý arktický deň tejto zimy. Teploty cez deň klesnú na mínus deväť až mínus 15 stupňov Celzia, na juhu západného a stredného Slovenska na mínus štyri až mínus osem stupňov Celzia.
viac
13.03.2018
Dom ľudového bývania ponúkne inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu
Inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu ponúkne návštevníkom Domu ľudového bývania v Šali podujatie Veľká noc v domčeku. Výstavu kraslíc doplnia ukážky zdobenia kraslíc rôznymi technikami či ukážky pletenia korbáčov. Podujatie sa uskutoční 27. a 28. marca.
viac
27.11.2020
Európska noc výskumníkov prinesie experimenty a prednášky online
Európska noc výskumníkov prinesie aj tento rok žiakom a fanúšikom vedy experimenty a prednášky, avšak v online priestore. Podujatie sa uskutoční v piatok od 9.00 do 21.45 h, uvádza sa na webe Noci výskumníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %