Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
11.06.2024 01:10

Ekologický čin roka v Trnavskom kraji pozná víťazov


Snímka zdroj: archív TTSK


Trnavský samosprávny kraj má za sebou 13. ročník súťaže Ekologický čin roka. V priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave vyhlásil uplynulý týždeň víťazov spomedzi 23 prihlásených projektov. Dohromady kraj ocenil 10 činov v dvoch kategóriách.


Ako uvádza Trnavský samosprávny kraj (TTSK) na svojej stránke, súťaž organizuje od roku 2010 a odborná komisia vybrala 10 činov v dvoch kategóriách, ktoré by mohli byť motiváciou pre ostatných. „Ekologický čin roka je ukážkovým príkladom, že nám, ale aj dobrovoľníkom, občianskym združeniam či študentom skutočne záleží na prostredí v ktorom žijeme.  Ocenili sme aktivity a projekty obyvateľov, ktoré sa zameriavajú na ochranu životného prostredia a zvyšujú povedomie o ekologicky udržateľnom spôsobe života. Verím, že ich projekty a nápady môžu byť motiváciou pre ostatných,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že súčasťou ocenenia bola aj finančná odmena.

Revitalizácia a obnova pôvodných drevín

Prvým miestom bol v kategórii občianskych združení, obcí a dobrovoľníkov ocenený projekt s názvom Zelený Baloň, za ktorým je Občianske združenie Pro Balony. „Počas projektu dobrovoľníci revitalizovali jazierko Homokoš, urobili terénne úpravy, vysadili viac ako 45 pôvodných druhov drevín, obohatili dané prostredie o repasované lavice a voľnočasové prvky, pričom v jazierku pribudlo 30 kilogramov malých rýb,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie samosprávny kraj. Dobrovoľníci sa podľa kraja venovali aj mládeži, keď im v rámci letného tábora predstavili envirovýchovu a venovali sa ochrane životného prostredia a voľne žijúcich zvierat. Navyše sa im podarilo taktiež zlikvidovať nelegálne skládky. Druhé miesto získalo občianske združenie Rarity oblasti Zlatý vrch v spolupráci so Zelenou Hliadkou za projekt Pomôžme prírode a príroda sa nám odvďačí – podpora činnosti Zelenej hliadky v obci Moravany nad Váhom. „Členovia dokázali zmobilizovať a vytvoriť sieť dobrovoľníkov, ktorí spojili svoje sily v dlhodobej spolupráci ochraňovať, zveľaďovať a sprístupňovať prírodu v okolí obce Moravany nad Váhom. Ich hlavnou činnosťou je pomoc a ochrana ropuchy bradavičnatej,“ priblížila župa.

Kompostoviská, mokrade či geopark

Víťazom v kategórii materských, základných a stredných škôl sa stal projekt ZŠ s MŠ Vančurova v Trnave s názvom Záhrada, ktorá nás učí. „Škola zrevitalizovala školský areál, rozšírila miesta pre prirodzený život a prostredníctvom projektu sa rozhodla zabezpečiť ekosystém pre rastliny a živočíchy vo všetkých fázach vývoja,“ vysvetlila župa s tým, že tam pribudli taktiež stromy, informačné tabule či zmyslový chodník. Pribudli aj vtáčie búdky či hmyzie domčeky. „Spoločne vytvorili kompostoviská a mokrade, ktoré pomôžu prilákať obojživelníky a vodný hmyz do areálu školy. Vytvorili tiež geopark, ktorého súčasťou sú informačné tabule zamerané na pôdy, minerály a skameneliny vyskytujúce sa v okolí Trnavy,“ dodal samosprávny kraj. Druhé miesto získal projekt revitalizácie školskej záhrady pod taktovkou Strednej odbornej školy strojníckej v Skalici. „Hlavným cieľom projektu bolo podporiť ekológiu a prispieť k estetickej, ekonomickej a trvale udržateľnej záhrade, ktorá bude slúžiť ako učebná pomôcka pri vyučovaní v exteriéri,“ vysvetlili organizátori s tým, že v rámci projektu vysadili  ovocné dreviny, kríky, trávy a kvitnúce rastliny. Vzdelávaniu v oblasti ekológie a udržateľnosti sa dlhodobo venuje aj organizácia zodpovednosti výrobcov OZV ENVI - PAK. „Sme radi, že v súťaži zaujali aj projekty, ktoré sa venujú témam ako je envirovzdelávanie. OZV ENVI - PAK už roky vzdeláva nielen deti, ale aj samotných pedagógov, preto nás úprimne teší, že prvé miesta získali školy z miest, kde nielen zabezpečujeme triedený zber, ale venujeme sa aj spomínanému vzdelávaniu a témam envirovýchovy,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sama už roky vzdeláva a mentoruje. Udržateľná záhrada, ktorá vznikla napríklad v Skalici, je podľa nej výborným priestorom na vyučovanie v exteriéri. „Veríme, že víťazné projekty poslúžia ako inšpirácia pre ďalších ľudí, ktorým nie je prostredie, v ktorom žijeme, ľahostajné,“ dodala Kretter.

Súťaž Ekologický čin roka vyhlasuje Trnavský samosprávny kraj každoročne od roku 2010. Odvtedy sa do súťaže zapojilo niekoľko desiatok subjektov, vďaka aktivitám ktorých sa zlepšila kvalita životného prostredia po celom kraji.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2019
Župa ocenila Ekologický čin roka 2018
Trnavská župa vyhlásila pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia výsledky 8. ročníka súťaže Ekologický čin roka 2018.
viac
16.07.2019
Do finále Strom roka postúpili až štyri stromy z Trnavského kraja
Až štyri stromy z Trnavského kraja sa prebojovali do finálovej dvanástky súťaže Strom roka 2019.
viac
03.10.2023
TTSK otvoril prihlasovanie návrhov na ocenenie Ekologický čin roka 2023
Aj v aktuálnom 13. ročníku súťaže Ekologický čin roka chce Trnavský samosprávny kraj (TTSK) oceniť kolektívy a jednotlivcov, ktorí prispeli k ochrane a tvorbe životného prostredia.
viac
13.12.2023
Detský čin roka 2023 pozná víťazov, rozhodli o nich deti z 318 škôl
Ocenenie Detský čin roka pozná tohtoročných víťazov. V 23. ročníku o nich rozhodli deti z 318 slovenských škôl. Kľúčovými témami detských príbehov sú hodnota ľudského života, pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých aj ochrana prírody.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %